Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2395.5
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61656.52$

MENOPOZDA  “BEYİN  SİSİ”Nİ  KUCAKLAMAYA  HAZIR  MISINIZ ?

26 August 2023, Saturday 12:52

 

 

Perimenopoz (menopoz öncesi) veya menopoz gibi yaşamın doğal  geçiş  dönemlerinde  kadınlar bazı değişimlerle  yüz yüze kalabilir ve kendini yeniden keşfedebilir. Ancak birçok kadın yaşamın bu yolculuğunda “beyin sisi” denilen  beklenmedik  bir misafirle yolculuğa devam edebilir. Sinir bozucu gibi görünen bu durumdan doğru beslenme  ve  yaşam tarzı değişiklikleri ile  üstesinden gelebilir, onu kucaklayabilirsiniz.

 

Bu sorunun çözüm yollarına girmeden önce  beyin sisinin ne olduğunu ve menopoz dönmelerinde ortaya çıkmasının temel nedenlerini  anlayalım. Düşünme, okuma, öğrenme, hatırlama, akıl  yürütme  ve  dikkat etme gibi bilişsel faaliyetleri beynimiz yürütür. Beyin sisi gibi  bozukluklarda  bu faaliyetler aksamaya başlar. Bazen çok basit sözcükleri bazen sayıları hatırlamak zorlaşır. Dikkatin dağınıklığı, yaptığın işe konsantre olamama, bir işi neden yaptığını unutma da  beyin  sisi  dediğimiz  bu  bulanıklığın  ve akıl karışıklığının bir parçasıdır.

 

Uykusuzluk, yorgunluk, bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilen bu durum menopoz döneminde kadınlarda sıkça görülebilir. Bunun başlıca nedeni hormonal dalgalanmalardır. Menopoz döneminde azalan östrojenler beyindeki öğrenme, dikkat ve hafıza merkezlerini etkiler. Beraberinde  gelen  uykusuzluk  şikayeti ile beyin yorulur ve bulanıklaşmaya başlar.

 

Bu keyifsiz durumu en hafif haliyle karşılamak için ise zihnimizi ve bedenimizi besleyecek bazı stratejileri uygulamak yararlı olur. İşe  işlenmiş gıdalar, rafine şeker, beyaz un, trans yağ ve katkı maddesi bulunduran  yiyeceklerden uzak durarak başlanabilir. Zihnimizi besleyecek ögelerin en başında omega 3 yağ asitleri gelir ki; en güzel bilişsel destektir denilebilir. Somon, sardalya gibi yağlı balıkları beslenme planınıza eklemek, chia tohumu, keten tohumu, ceviz gibi  omega 3 kaynalarını günlük olarak düzenli tüketmek bilişsel işlevlerin yanısıra ruh halinizin iyi olması yönünde destek sağlar. Antioksidan bakımından zengin beslenmek de bu stratejinin bir parçasıdır. Tabağınızın gökkuşağı gibi rengarek (böğürtlen, roka, ıspanak, pancar, yabanmersini, kırmızı biber gibi) sebze ve meyvelerden   oluşması beyin hücrelerinizi oksidatif strese bağlı gerilemeden korur. Vücuda hem enerji sağlayan hem de yağda  çözünen vitaminlerin emilimini sağlayan sağlıklı yağlardan olan avakado, fındık ve zeytinyağ  tüketimi beyin sisi savaşında sizi güçlü kılar. Beynimizin %75’i sudan oluşur ve az miktarda susuz kalmak bile bilişsel fonksiyonları olumsuz etkiler. Vücudu susuz bırakmamak beyin sisi mücadelesinde önemlidir.

 

Bunların yanı sıra; yeterli  ve  kaliteli bir uyku, düzenli yapılan  ve size neşe getiren tempolu bir egzersiz, kronik stresten uzak durmak ve beyin faaliyetlerini canlı tutmaya yarayan müzik aleti çalmak, yeni bir dil, beceri veya bilgi öğrenmek, el işleri yapmak  menopoz döneminde gelen davetsiz misafiri iyi karşılayıp, kucaklamanıza ve yaşamınızın daha konforlu sürmesine katkı sağlar.

 

Sağlıkla kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.