MENOPOZDA “BEYİN SİSİ”Nİ KUCAKLAMAYA HAZIR MISINIZ ?
26 August 2023, Saturday 12:52
Perimenopoz (menopoz öncesi) veya menopoz gibi yaşamın doğal geçiş dönemlerinde kadınlar bazı değişimlerle yüz yüze kalabilir ve kendini yeniden keşfedebilir. Ancak birçok kadın yaşamın bu yolculuğunda “beyin sisi” denilen beklenmedik bir misafirle yolculuğa devam edebilir. Sinir bozucu gibi görünen bu durumdan doğru beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile üstesinden gelebilir, onu kucaklayabilirsiniz.
Bu sorunun çözüm yollarına girmeden önce beyin sisinin ne olduğunu ve menopoz dönmelerinde ortaya çıkmasının temel nedenlerini anlayalım. Düşünme, okuma, öğrenme, hatırlama, akıl yürütme ve dikkat etme gibi bilişsel faaliyetleri beynimiz yürütür. Beyin sisi gibi bozukluklarda bu faaliyetler aksamaya başlar. Bazen çok basit sözcükleri bazen sayıları hatırlamak zorlaşır. Dikkatin dağınıklığı, yaptığın işe konsantre olamama, bir işi neden yaptığını unutma da beyin sisi dediğimiz bu bulanıklığın ve akıl karışıklığının bir parçasıdır.
Uykusuzluk, yorgunluk, bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilen bu durum menopoz döneminde kadınlarda sıkça görülebilir. Bunun başlıca nedeni hormonal dalgalanmalardır. Menopoz döneminde azalan östrojenler beyindeki öğrenme, dikkat ve hafıza merkezlerini etkiler. Beraberinde gelen uykusuzluk şikayeti ile beyin yorulur ve bulanıklaşmaya başlar.
Bu keyifsiz durumu en hafif haliyle karşılamak için ise zihnimizi ve bedenimizi besleyecek bazı stratejileri uygulamak yararlı olur. İşe işlenmiş gıdalar, rafine şeker, beyaz un, trans yağ ve katkı maddesi bulunduran yiyeceklerden uzak durarak başlanabilir. Zihnimizi besleyecek ögelerin en başında omega 3 yağ asitleri gelir ki; en güzel bilişsel destektir denilebilir. Somon, sardalya gibi yağlı balıkları beslenme planınıza eklemek, chia tohumu, keten tohumu, ceviz gibi omega 3 kaynalarını günlük olarak düzenli tüketmek bilişsel işlevlerin yanısıra ruh halinizin iyi olması yönünde destek sağlar. Antioksidan bakımından zengin beslenmek de bu stratejinin bir parçasıdır. Tabağınızın gökkuşağı gibi rengarek (böğürtlen, roka, ıspanak, pancar, yabanmersini, kırmızı biber gibi) sebze ve meyvelerden oluşması beyin hücrelerinizi oksidatif strese bağlı gerilemeden korur. Vücuda hem enerji sağlayan hem de yağda çözünen vitaminlerin emilimini sağlayan sağlıklı yağlardan olan avakado, fındık ve zeytinyağ tüketimi beyin sisi savaşında sizi güçlü kılar. Beynimizin %75’i sudan oluşur ve az miktarda susuz kalmak bile bilişsel fonksiyonları olumsuz etkiler. Vücudu susuz bırakmamak beyin sisi mücadelesinde önemlidir.
Bunların yanı sıra; yeterli ve kaliteli bir uyku, düzenli yapılan ve size neşe getiren tempolu bir egzersiz, kronik stresten uzak durmak ve beyin faaliyetlerini canlı tutmaya yarayan müzik aleti çalmak, yeni bir dil, beceri veya bilgi öğrenmek, el işleri yapmak menopoz döneminde gelen davetsiz misafiri iyi karşılayıp, kucaklamanıza ve yaşamınızın daha konforlu sürmesine katkı sağlar.
Sağlıkla kalın…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.