Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2421.9
  • BIST
    10269.93
  • BTC
    61811.6$

Mesir festivali yapılacak mı?

22 February 2023, Wednesday 12:01

Son 3 yıldır pandemi nedeniyle yapılamayan tarihi Mesir Festivali'nin bu yıl coşkuyla gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak yaşadığımız acı depremler, Mesir Festivali'nin durumunu da belirsizleştirdi.

26 Nisan Çarşamba günü başlayıp 30 Nisan Pazar günü mesir saçım töreniyle sona ermesi planlanan Mesir Festivali bu güne kadar 479 kez yapıldı.

UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası' listesinde de yer alan festivalin Manisa için önemi çok büyük. Kentin uluslararası alanda tanıtımı için ideal bir mecra ama potansiyelinin ne oranda kullanılabildiği tartışılır.

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, önceki gün gazetecilerin bu konuyla ilgili sorularını cevapladı. Karadeniz, “Ülkemiz büyük bir deprem yaşadı. Deprem sonrası çalışmalar aralıksız devam ediyor" hatırlatması yaptıktan sonra, festivalin durumun tartışıldığını doğruladı.

Ardından da şunları söyledi: "Mesir komitesiyle bu konu hakkında şuan için bir toplantı yapıldı. Festival ile ilgili önümüzde iki seçenek var iki yol var. Ye festivali tamamen iptal edeceğiz ya da bazı bölümlerini çıkararak festivali yapacağız. Bununla ilgili önümüzdeki günlerde karar alınacak.”

Manisa'da genel beklenti, festivalin düşük bir bütçe ve mütevazı bir organizasyonla da olsa gerçekleştirilmesi. Zaten pandemide 3 yıl boyunca yapılamadı. Hele geçen sene pandemi kısıtlamaları büyük oranda kalkmış olmasına rağmen gerçekleşmedi ve bu durum bazı tartışmalara neden oldu.

Bu yıl yapılmayacak olması, yaklaşık 500 yıllık geleneği biraz daha zayıflatabilir.

Tabii ki ülkemiz çok büyük felaketler yaşarken gösterişli, eğlenceli, bol harcamaları kutlamalar yapılmasını kimse onaylamaz. Böyle yapılması depremde mağdur olan milyonlarca insanımıza büyük saygısızlık olur. Bu nedenle sade ve düşük bütçeli bir festival planlaması yapılmalı.

Manisa yaşadığımız deprem felaketleri sürecinde çok iyi bir performans sergiledi. Yüzlerce TIR dolusu yardım, binlerce arama kurtarma uzmanı deprem bölgesine gönderildi. Yine binlerce depremzede şu anda misafir ediliyor. İnşallah yaralar sarılana kadar bu duyarlılık devam edecek.

Diğer yandan Manisa'nın en önemli markası olan Mesir Festivali'nin yaşatılması gerekiyor.

Yetkililer bu konuda en doğru kararı vereceklerdir diye düşünüyoruz...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.