Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2400.3
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61495.99$

METABOLİZMA    HIZLANDIRMANIN   YOLLARI

24 March 2022, Thursday 10:33

Birçoğunuz muhtemelen yaşamın içinde mutlaka bir yakınınızdan “Benim metabolizmam yavaş olduğu için kilo alıyorum” cümlesini duymuş ya da bunu kendiniz söylemişsinizdir.

Metabolizma nedir?  Neden yavaşlar? Nasıl hızlanır? Sorularına  kısaca açıklık getirelim. Gün içerisinde yediğimiz içtiğimiz her türlü besin maddesi ağzımızdan girip dışkı halini alıncaya kadar birçok işlemden geçer. Besin maddelerinin işlenmesi sırasında da vücudumuz  hazır olan ve kendisi için gerekli besin ögesini  kullanır ve fazlasını yada işine yaramayacak olan kısmı dışkı ve idrar yoluyla atar. Bu işlemlerin hepsi yaşamın sürdürülmesi, temel fonksiyonların devam ettirilebilesi için gerekli  kimyasal olaylar olup yapım (anabolizma) yıkım (katabolizma) dan ibarettir ve bunların tamamına metabolizma adı verilir.Bütün bu yapım ve yıkım olaylarını gerçekleştirebilmek için vücudun enerjiye ihtiyacı vardır.Kişinin hiçbir akivite yapmadan hayatta kalması için gerekli günlük enerjinin asıl adı ise “bazal metabolizma hızı” dır. Vücudunuz yemek yeme, uyuma, yürüme, eşya taşıma, temizlenme ve benzeri faaliyetler sırasında devamlı kalori harcar. Bazal metabolizma hızımıza  günlük  işlerde harcadığımız enerji de eklenerek ihtiyacımız olan toplam enerjiyi belirleriz.  

Metabolizma hızı cinsiyet, yaş, vücuttaki kas ve yağ bileşenlerinin oranına göre değişiklik gösterir. Kas dokuları, yağ dokularına göre daha çok enerji kullanırlar. Dolayısıyla kaslı vücuda sahip bireylerin metabolizmaları daha hızlı çalışır. Gün içerisinde aerobik, fitness ve benzeri aletli programlarla çalışma yapan kişilerin yağ oranları daha düşüktür. Metabolizma hızı kilo alıp vermede birinci derecede etkendir. Yanlış diyetler, çok düşük kalorili detoks suları ile uzun süreli beslenme nedeniyle yüksek miktarda kas dokusu kaybı yaşanır. Bu şekilde kilo veren bireylerin metabolizma hızlarında önemli bir düşüş olur. Dolayısıyla da verdiği kiloları korumakta     zorlanır  ve   verdiği kiloyu hızlıca geri alır.

Metabolizmayı nasıl hızlandırabiliriz?  Kilo verme esnasında sağlıklı bir beslenme programı uygularken günlük olarak yeterli protein tüketmek, egzersize devam ederek kasları aktif tutmak ve şok diyet ya da detoks gibi aşırı düşük kalorili diyetlerden uzak durmak kas kütlesinin ve  metabolik  hızın  korunmasının başlıca yoludur. Günlük protein gereksinimi ise bireyin yaptığı spor çeşidi ve sıklığına değişiklik gösterir. Eğer kalıcı olarak metabolizmanızı hızlandırmak  istiyorsanız  kas kütlenizi arttırmalısınız. Bunun içinde; kaslarınızı çalıştırıp geliştirebilecek doğru antremanı uygulamanız, kaslarınızın toparlanması ve büyümesine destek olacak doğru beslenme programını hayata geçirmeniz gerekiyor. Kas kütlesini arttırmanın, metabolik yaşı düşürmenin ve yaş alırken kas kütlesini korumanın en iyi yolu bir ağırlıkla ya da vücut ağırlığıyla yapılan kuvvet (direnç) egzersizleridir.

Bu süreçte hızlı kilo vermek uğruna uzun süreli açlıklar ve büyük kalori açıkları oluşturmayın ve yeterli miktarda protein aldığınızdan emin olun. Doğru seçilen egzersiz olmadan, yeteri kadar protein almanın kas kütlesini artırmakta bir fayda vermeyeceğinin bilincinde olun.Bunlarla birlikte  yavaş bir metabolizmanın fazla kiloların yanı sıra üşüme, kuru cilt, yavaş nabız, düşük tansiyon, kabızlık   gibi rahatsızlıklara da sebep olabileceğini  bilin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.