Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2395.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62264.85$

MEYVE Mİ? MEYVENİN SUYU MU?

13 January 2023, Friday 13:38

Birçoğumuz  tarafından gerek soğuk havalarda biraz daha vitamin alımını arttırmak adına gerekse ısınan havalarda serinlemek ve sıvı alımını arttırmak adına meyve suyu tüketimi tercih ediliyor ve  bu tüketim şeklinin sağlıklı olduğu düşünülüyor.

Bildiğiniz üzere meyveler oldukça güçlü vitamin (C,B,E,Folik asit) ve mineral (selenyum, kalsiyum, potasyum) kaynakları olması nedeniyle etkin antioksidanlardır. Aynı zamanda posa içerikleri nedeniylede bağırsak sağlığının vazgeçilmez destekçileridir. Bunlarla birlikte meyve şekeri olarak bilinen fruktoz içerirler. Dolayısıyla günlük yaşamda yeteri kadar meyve tüketimi önemlidir. Ancak meyvenin kendisini yemek yerine suyunu içmenin arasında vücuda  yararlılığı  bakımından  fark olduğunu bilmek gerekiyor.

Kış mevsimi meyveleri olan portakal, mandalina, greyfurt, nar kuvvetle muhtemel hepinizin  başlıca suyunu sıkarak tüketmeyi sevdiği meyveler arasında yer alıyor. Duruma bir bakacak olursak; siz 1 bardak meyve suyu içmek istediğinizde en az 3 adet meyveden bunu elde edebilirsiniz. Buda sizin aynı anda 3 meyvenin içerdiği şekeri (fruktoz) vücudunuza yükleyerek kan şekeri seviyelerinizin hızlı yükselmesine neden olur. Bu durumun ne sakıncası var diyebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre vücutta oluşan ani şeker yükseklikleri (insülin pikleri) sık sık tekrarlandığında  vücutta  yağlanma, bununla beraber kronik bir inflamasyon ve daha da önemlisi zamanla diyabet olma  riskini  arttırıyor.

 

Oysameyvenin kendisini tüketerek (özellikle de elma, armut gibi meyveleri çok iyi temizleyip kabuklu haliyle) hem vücudunuza   ekstra kalori ve şeker alımını engeller  hem de  suyunda yok denecek kadar az bulunan posa içeriğinden yararlanırsınız. Posayı önemle vurgulamak isterim ki, çözünmeyen lifler olarak da bilinir ve yüksek su tutma özellikleriyle sindirim esnasında şişer ve bağırsakta hacim arttırmak suretiyle kabızlık olmadan kısa sürede dışkının atılmasını sağlar. Doğal bağırsak süpürücüleri olarak bilinen posalar sayesinde dışkı içeriğinde bulunan birçok kimyasal toksik maddenin bağırsaktaki teması en aza iner ve bağırsak hastalıkları riski de azalır.

Özetle, meyvelerin antioksidan vitamin içeriğinden kayıp vermeden, bağırsak düzenleyici etkisinden  ve posa içeriğinden dolayı iştahı kontrol altında tutma özelliğinden tam  olarak yararlanabilmek  isteniyorsa mümkün olduğunca (posasız diyet tedavisi olmadığı sürece) porsiyonları daima ölçülü olmak koşuluyla rengarenk meyveler, suyunu içmek yerine kendisinin yenilmesi tercih edilmelidir. 

Şifa ile kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.