Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.8
  • BIST
    10258.86
  • BTC
    62389.01$

MİDE KÜÇÜLÜR MÜ?  BÜYÜR MÜ?  

20 June 2022, Monday 16:01

 

Erişkin bir bireyin mide hacmi 2 ila 4 lt. arasında değişkenlik gösterir. Tamamen kaslardan oluşan bu organımız aslında zayıf ya da şişman kişilerde de yaklaşık olarak aynı potansiyeldedir. Yemekleri çok yiyenlerde büyüme ya da az yiyenlerde küçülme gibi bir özelliği yoktur. Ancak kaslardan oluşması sebebiyle esneme ya da büzülme eylemi gösterebilir.

Mideye yemeklerin gelmesiyle üst bölümündeki kasların gevşemesi hacmin büyümesini sağlar. Bu  sayede  mide  kendi  hacminin 5 katına kadar gevşeyebilir. Dolayısıyla Yemek yerken çok yediğimizde büyüyormuş veya sanki zayıflarken az yediğimizde ise küçülüyormuş gibi hisse   kapılmamıza  neden olur. Oysa kilo kayıplarında midemizin gevşemesi zorlaşır ve elastik olmahali azalır ve daha az yenilmiş olsa bile doyma ve şişkinlik oluşturur. Yani midemiz küçülmüş değil mide gevşemesinin azalmasıyla mide duvarında oluşan dolgunlukta tokluk hissi oluşmuştur.

Peki, burada tam olarak önemli olan  nedir?

Son zamanlarda  yaygın olan mide küçültme ameliyatlarından sonra da  sorun olan mide genişlemesi için küçük önlemler almakta yarar var.

Midemiz büyümüyor gevşeyip esneyebiliyorsa demek ki ne kadar çok yemek yenirse mide bunu 5 katına kadar kabul edecektir. Öyleyse midenizin daha da genişleyerek kilo almanıza sebep olmaması için öce porsiyonları küçültmekten işe başlayabilirsiniz.

Hacmi ve kalorisi düşük besinleri sık tüketerek midenizin genişlemesini önleyebilirsiniz. Bir sonraki öğünde kontrolsüzce yememek için iki ana öğün arasına mutlaka bir küçük ara öğün yerleştirin.Mide hacminin genişlememesi için asitli içeceklerden  uzak durun.Yediğinizde midenizde su ile şişebilecek olan (bulgur gibi) yiyecekleri daha az miktarda tüketmeye özen gösterin.

Kasların korunmasını sağlayan ve hazım sırasında size daha çok yağ yaktıracak olan protein kaynaklarına (yumurta, et, süt, yoğurt, tavuk, hindi gibi ) öğünlerinizde daha çok yer verin.

Uzun süre tokluk sağlayan ve düşük kalorili olan yeşillikleri ara ve ana öğünlerde sıklıkla tüketin .

Sıvı tüketimini yemeklerden 1 saat önce ya da 1 saat sonra yapın. Ancak günlük su tüketimine dikkat edin. Aksi halde vücudunuz  susuzluğunuzu açlık hissiyle karıştırıp daha çok yemenize sebep olabilir.

Normalden fazla yediğinizi düşündüğünüzde kendinizi suçlamak yerine bir sonraki öğünde kontrolü elinizde tutmaya çalışın. Afiyetle kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.