Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2395.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62264.85$

MİDE    VE  BAĞIRSAK  SAĞLIĞI  İÇİN YEME HIZINIZI YAVAŞLATIN

06 June 2022, Monday 10:23

Günümüzde çoğu  kişinin   gerek çalışma şartları gerekse yaşam tarzından dolayı alışkanlık haline getirdiği hızlı yemek yeme davranışı mide ve bağırsak sağlığınız için önemli bir sorun olduğunu biliyor muydunuz?

Hızlı yeme alışkanlığı aldığınız fazla kiloların da sebebi olabilir. Beynimize  giden doygunluk iletisi yemek yedikten yaklaşık 20 dk. sonra gider. Eğer siz çok hızlı yiyen biriyseniz bu ileti beyninize gelinceye kadar çoktan yemeniz gerekenden fazla besini yemişsiniz demektir. Oysa mideniz çoktan doymuştur. Bunun yanı sıra aşırı hızlı yemede besinlerin hızlıca geçmesinden dolayı dil üzerinde bulunan tat alma hücreleri yiyeceklerin tadına varamadığı için doyuma ulaşamaz.

Sindirim denilince aklınıza yalnızca mide ve bağırsaklar geliyor olabilir ancak sindirim sisteminin ilk unsuru ağızdır ve sindirim ağızda  başlar. Yediklerimiz   çiğneme hareketiyle önce güzelce küçük parçalara ayrılır sonra tükürükle harmanlanır ve tükürükte bulunan enzimler yardımıyla sindirim başlamış olur. Eğer hızlı ve çok çiğnemeden yeme alışkanlığınız varsa bu yediklerimiz küçük parçalara ayrılmadan iri taneli olarak mideye gönderilir. Henüz sindirime hazırlanmamış bu yiyecekleri midemiz sindirebilmek için daha fazla çalışmaya başlar. Yorgun düşen midede   hazımsızlık, dolgunluk hissi, yanma, karında  şişkinlik ve ağrı gibi sıkıntılar kendini gösterir.

Obezite veya metabolik sendrom gelişen kişilerin hızlı yeme davranışlarını alışkanlık haline getirdiği görülmüş. Bu alışkanlığınızın farkında  olarak  değiştirmek sizin elinizde…

Öncelikle ağzınıza attığınız her yudumu 10-15 kez çiğnedikten sonra yutun. Böylelikle hem yediğinizin tadını daha iyi alırsınız hem sindirimi kolaylaştırmış olursunuz. Ağzınızdaki lokmayı çiğnerken elinizdeki kaşık yada çatalı her defasında masaya bırakmayı deneyin. Bu hızınızı biraz daha yavaşlatmakta yardımcı olur.

Yemeklerinizi yalnız yemek yerine mümkünse ailece sofrada yemeyi tercih edin. Yemek esnasında telefon, televizyon ya da bilgisayarınızla ilgilenmeyin. Odağınız yemek yeme olsun. Ayak üstü atıştırma alışkanlığınız varsa oturarak yemeyi tercih edin. Yiyeceklerinizin çok sıcak olmamasına dikkat edin.

Stresli  ve  gürültülü  ortamlarda yemek yememeye dikkat edin. Hoş sohbet eşliğinde huzurla yenilen  yemeğin  sindirimi  kolay  ve  şifası çok olur.

Yavaş  yiyin  afiyetle kalın …

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.