Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2400.3
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61495.99$

MİGREN     ATAKLARINA   BESLENME  İLE GELEN ŞİFA

01 July 2022, Friday 09:50

Hayatınızı bazen kabusa  çeviren  Migren  daha çok ataklarla gelen küme tipi bir baş ağrısı çeşididir. Aşırı stres,  mevsim geçişleri ve düzensiz uykudan etkilenen migren atakları 4 ila 72saat arasında süren şiddetli ağrıyla yaşam konforunuzu ciddi olarak etkileyebilir. Son zamanlarda sadece baş ağrısı olmaktan ziyade nörolojik bir hastalık olduğu kabul edilen  migren ataklarında  çoğu kez   şiddetli ağrıyla birlikte bulantı, kusma, ışığa ve sese  hassasiyette görülebilir.

Kadınların %18’i, erkeklerin ise %6’sını etkileyen migren ile mücadele ve atakların hafifletilmesinde    sağlıklı  beslenme de oldukça önemli yer alıyor. Yapılan çalışmalar migren atakları yaşayan bireylerin % 6o’nın süt ürünlerine, % 50’sinin  glutene, % 30’nun ise yumurta hassasiyeti olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte  atak sırasında bireylerin kan Histamin miktarlarının  en yüksek seviyede bulunmuş olması da bize bu rahatsızlığın beslenmeyle doğrudan ilişkisi olabileceğini  gösteriyor. Vücutta  Histamin seviyelerinin yüksek olması aynı zamanda vücutta  asitliğin yüksek olduğu ve böbrek solüt yükününde fazla olduğununun bir işaretidir. Dolayısıyla  vücudun bu yükünü almak için alkali hale çevirmek yararlı olur.

Bu  aşamada  beslenmenizin   protein kısıtlı olmasına dikkat etmek gerekiyor. Sakatatları  (karaciğer, beyin, böbrek, işkembe, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünler)sık tüketmemeye çalışın. Kalamar, karides, midye gibi deniz ürünlerini tüketmemeye çalışın. Özellikle sert, yıllanmış veya salamurada bekletilmiş peynir çeşitlerinden uzak durun. Portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi turunçgillerin yerine başka meyveleri (İncir, kuru üzüm, avokado, muz, kırmızı erik hariç) tüketin. Mayalı yiyecekler, fıstık ezmesi, çikolata, kuru meyve içeren yiyecekler, yağlı ve baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler (çay, kahve, asitli içecekler) ve alkollü içeceklerden uzak durun. Her hasta kendine has ayrı bir metabolizmaya sahiptir. Besinlerin vücudunuzdaki etkisini tespit ederek doğru seçimleri yapmanız daha yararlı olabilir.

Vücutta   Magnezyum seviyelerinin düşük olması da migren ağrılarınıza sebep olabileceği için beslenmenizde kabak çekirdeği, hindi eti, muz gibi magnezyumdan zengin besinlere daha çok yer verin ya da uygun formda  magnezyum desteği alın. Beslenmenize dikkat ederek ağrılarınızda %30’a kadar hafifleme yakalayabilirisiniz. Bunların yanı sıra  hidrasyonu sağlamak (yeteri kadar su içmek),öğün atlamamak, uykuyu düzene koymak,aşırı ses ve ışığa maruz kalmaktan sakınmak ve günlük  yürüyüşler (30-45 dk) yapmak yaşam kalitenizi  arttıracaktır.

Sağlıkla kaliteli  bir  yaşam sürmeniz dileklerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.