Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2400.3
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61495.99$

MİKRODALGA    FIRIN  SAĞLIĞA ZARARLI MI?

05 November 2022, Saturday 15:28

 

Dönem dönem mikrodalga fırınlar hakkındaki tartışmaları duymuş ya da okumuşsunuzdur. Sağlığımız için zararlı hatta kanser yapar diyenler olmuştur. Bu endişeli yaklaşımların   nedenine kısaca bir bakalım…

Mikrodalga, özel frekansta olan radyo dalgalarına verilen addır. Bildiğiniz gibi radyolarda frekans  yayıyor  ancak   mikrodalganın  radyofrekanstan farkı dalga boyunun daha kısa ve frekansının daha yüksek  olmasıdır. Bu yüksek frekanslar sayesinde   besinin  içindeki  bütün su molekülleri titreşerek ısınırlar. Böylelikle   klasik fırınlara nazaran daha hızlı ısınır veya daha çabuk pişmiş olur. Dolayısıyla bu fırınların radyasyon yayıp yaymadığı konusunda endişeler var.Dünya Sağlık Örgütü’ nün açıklaması ise bu cihazları doğru kullanıldığı sürece korkacak bir şey olmadığı yönündedir. Buna göre de mikrodalga fırınlar, mikrodalgaların cihazın içinde kalacak şekilde tasarlanmıştır, sadece kapağı kapatıldığında ve fırın çalışıyorken mikrodalga üretir. X-ışını veya gama ışınları kullanılmayan ve yiyecekleri radyoaktif hale getirmeyen mikrodalga fırınlar besinleri pişirebilir, fakat kimyasal veya moleküler yapısını değiştirmezler. Mikrodalga fırınlar klavuzunda belirtildiği gibi usulüne uygun kullanılırsa sağlığa zarar verdiğine  dair  kanıt bulunmuyor.

Bu pişirme yönteminin besinlere zarar verdiğine ya da besin değerlerinin kayba yaradığını savunanlar var. Ancak araştırmalar bu kayıpların diğer pişirme yöntemlerinden daha fazla olmadığını bildiriyor. Farklı bir çalışmada 20 farklı sebzeyle çeşitli pişirme yöntemleri test ediliyor. Sonuç olarak mikrodalgada pişirme ve fırında  pişirme tekniği  ile besinlerin içerdiği antioksidanların en iyi şekilde korunduğunu ve  kaynatma yöntemi ile en çok kayıpların verildiği gösteriliyor. Bu çalışmada 1 dakikalık mikrodalgada pişirme yönteminde sadece sarımsaktaki kanserle savaşan bazı fitokimyasalların yok olduğu bildiriliyor.Anne sütündeki antibakteriyel maddeleri koruyabilmek için ise sütü mikrodalgada ısıtılmasıtavsiye edilmiyor.

Besinleri ısıtan ya da pişiren bu radyo dalgalar metallerden yansıyorlar, plastik cam ve seramikten (içlerinde su molekülü bulunmadığı için) zarar vermeden geçebiliyorlar. Bu sayede cam kaplar patlamaz ve plastik kaplar da erimiyor. Bu nedenle  mikrodalga fırınlarda  metal kaplar yerine cam veya  seramik kaplar  kullanımı  gerekiyor.

İleriki tarihlerde yapılan çalışmalar neyi gösterir bilinmez ancak günümüz araştırmalarına göre bu fırınların uygun kullanımı güvenli olarak kabul ediliyor.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.