Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2402.8
  • BIST
    10258.86
  • BTC
    62389.01$

MIND    DİYETİ

13 June 2022, Monday 16:28

Şimdiye kadar duymamış olabileceğiniz bir diyet şeklinden söz etmek istiyorum. Genel anlamda beyin sağlığını koruma prensibini baz alan bu diyet aslında iki ayrı diyettenChicago ve Rush Üniversite’si Tıp Fakültesi diyetisyenleri tarafından oluşturulan yeni bir modeldir. DASH ve Akdeniz diyetlerinin harmanlanmasıyla oluşturulan “MIND” (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) diyeti beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasının yanı sıra demansı da önlemeyi amaçlamaktadır.

Bildiğiniz gibi Akdeniz diyeti günümüzde de  bize sağlıklı yaşamı  sunduğu kabul edilen en iyi diyet çeşidi olarak adı duyurdu. Dash diyeti ise özellikle yüksek tansiyon hastalarının başvurduğu bir beslenme modelidir. Henüz yeni bir beslenme modeli olduğu için hakkında fazla araştırma bulunmamakla birlikte yapılmış olan çalışmalarda “MIND”  diyetini orta derecede uygulayan bireylerde Alzheimer riskinin yaklaşık %35 ve sıkı bir şekilde uygulayan bireylerde ise  %53 oranında azaldığı bildirilmiş.

MIND diyeti nasıl uygulanır?

Bu diyette önceliği yeşil yapraklı sebzeler ve diğer sebzeler yer alır. Sebzelerin içerdikleri K vitamini, lutein, beta-karoten ve folik asit gibi fitokimyasallar antioksidan özellik göstermeleri bakımından Demans, Alzheimer gibi hastalıklardan beyni korur.

Yağlı tohumların(fındık,ceviz,badem) bu diyet modelinde önemli yeri vardır. Özellikle zengin E vitamini içeriklerinden dolayı yaşlılar başta olmak üzere bilişsel gücü korumada yardımcıdır.

Meyve tüketiminde çilek ve yaban mersinine (günlük  yarım bardak) önem verilir. Bu meyvelerde yoğun  “polifenoller” bulunur. Vücutta hasarlı olan hücreleri temizleme özelliği bulunan polifenoller aynı zamanda proteinleri aktive eder. Yaban mersininin koyu mavi rengini veren “antosiyanin”  pigmentidir  ve  serbest radikallerle savaşan güçlü bir antioksidandır.

Günlük 1 bardak kadar kurubaklagil ve haftada 3 porsiyon tam tahıllı (yani glisemik indeksi düşük tahıl grubu) besinlerin yenmesi öneriliyor. Bu sayede kan glikozunun dengede kalıp  gün boyu bilişsel  olarak uyanık  kalma amaçlanıyor.

MIND diyetine göre haftada bir kere mutlaka balık eti (etkili omega-3 yağları, yağlı balıklarda doğal olarak EPA ve DHA formunda bulunur), iki veya daha çok kümes hayvanı eti yenmelidir. Kırımızı et tüketimi ise haftada 3 porsiyonu ( 1 porsiyon= 90-150 gr.)aşmamalıdır. Bunlarla birlikte yağ olarak saf sızma zeytinyağı öneriliyor.

Hangi  Besinleri  Tüketmemeli  Yada  Sınırlandırmalıyız? Beyin gücünüzü arttırmak veya yaşlılıkla birlikte gelebilecek olan hastalıklardan korunmak ,zinde bir hafıza için aşağıdaki besinleri  yemekten vazgeçemiyorsanız hiç olmazsa  sınırlandırmayı deneyin.

Kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri(sucuk,salam,sosis gibi)  …haftada 100 gr.dan az

Tereyağı ve margarin …günlük 1 çay kaşığı veya daha az

Yağlı peynirler (eskitme ve tam yağlı)  ….haftada 5 porsiyondan az

Hamur işleri ve tatlılar  ….haftada 5 porsiyondan az

Kızarmış veya  fast food olarak tüketilen yiyecekler  …haftada  1 porsiyondan az

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.