Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2395.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62264.85$

MORUS  NİGRA  SEVER  MİSİNİZ?

19 June 2023, Monday 14:11

Ülkemizde Malatya, Ankara, Erzincan gibi Anadolu’nun iç kısımlarında yaygın üretilmekle birlikte Akdeniz bölgesinde de yetiştirilen ve Morus Nigra olarak adlandırılan  bu  güzel meyveyi aslında  daha çok Karadut  ismiyle biliyoruz.

Karadutun siyah yada mor renkli çeşitleri arasında çok fark olmamakla beraber zengin besin içeriği ile vücudumuz için kıymetli bir kaynaktır. Yüzyıllarca Orta Doğuda genel sağlığı iyileştirme yada çeşitli sağlık sorunlarına derman arama yolunda doğal şifa kaynağı olarak kullanılmıştır.Elbette şifa kaynağı olarak kullanılmasında bünyesinde yoğun vitamin ve mineral bulundurması etkendir. 100  gram Karadutta neredeyse 100 milgram C vitamini olması bile başlı başına bağışıklık sistemine güç kazandırabilecek antioksidan bir besin olduğunu göstermektedir. Kalsiyum, demir, potasyum gibi kıymetli mineralleri içeren bu meyve kansızlık sorunlarında, kalp ve kemik sağlığının korunmasında etkindir. Aynı zamanda karaciğerdeki kanın temizlenmesine ve karaciğerin güçlenmesine yardımcı olan Karadut bazı araştırmalara göre İnsülin salgılarını dengeleyerek yüksek şeker seviyelerine engel olur.

Ayrıca içerdiği yüksek miktardaki polifenoller sayesinde yüksek LDL kolesterol seviyelerini düşürüp düşük HDL kolesterol seviyelerini yükselterek kan lipit profilini dengeler. Bu aynı zamanda kardiyovasküler hastalık riskini düşürdüğü  anlamına da gelir.

Bildiğiniz gibi  A, B, C, E ve K vitaminleri antioksidan sistem bakımından etkin vitaminlerdir. Antioksidanlar ise hücre yenilenmesi sürecinde vücuda büyük destek verirler ve inflamasyon dediğimiz iltihaplanmaya karşı vücudu korurlar. Dolayısıyla Karadut vücut sağlığımızı korumakla kalmaz cilt güzelliğini koruma ve yaşlanmayı geciktirme gibi konularda da bize yüksek yarar sağlar. Ciltte akne ve leke sorunları olanlar için suyunu içmek oldukça iyi bir alternatiftir.Ancak her besinde olduğu gibi aşırıya kaçmamak ilk prensip olmalıdır.

Bu meyve oldukça hassas ve çabuk bozulabilen yapıya sahip olduğu için buzdolabında yıkanmamış haliyle 2 günden fazla bekletmek uygun  olmaz. Bu nedenle; dondurma, kurutma, konsantre şurup yada pekmez haline  getirerek  saklama yöntemleri kullanılmalıdır.

 

Şifa ile kalın…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.