Manisa
09 September, 2024, Monday
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

MUTFAKLARINIZDA   KİŞNİŞE DAHA ÇOK YER VERİN

06 February 2023, Monday 10:50

Toplumumuzda kullanımı çok yaygın olmayan ancak Asya, Meksika ve Orta Doğu mutfaklarında çokça kullanılan ve Aş otu olarak da bilinen   Kişniş  son yıllarda adını biraz daha duyurdu. Ülkemizde Konya, Burdur ve Isparta yörelerinde çokça yetişen  Kişniş  görünüşü ile maydanoza benzeyen yeşil bir bitki olmasıyla beraber  hem tohum hem de yaprak yolarak  kullanılan bir besindir.

İçerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar nedeniyle vücut sağlığı için oldukça yararlı bir bitki olan Kişniş, yaprak ve tohum kısımlarında zengin K vitamini bulundurur. C vitamini, B vitamini, potasyum, çinko, manganez, magnezyum ve bakır gibi mikro besin ögelerini içermesinin yanı sıra yüksek lif kaynağıdır. Kalori bakımından etkisiz olan kişniş  doymuş yağ ve kolesterol bakımından da  düşüktür Bu nedenle Kişniş üzerine çeşitli araştırmalar yapılmıştır.

Kişniş üzerine yapılan araştırmalara göre; vücuttan ağır metallerin atılması, serbest radikallere karşı koruyucu etkisi, kemik sağlığına katkısı, kalp ve damar hastalıklarında önleyici etkisi, kan glukozunu dengelemesi, hafızayı güçlendirici etkisi, sindirim sistemine destek olup cilt hastalıklarında tedaviye yardımcı olabileceği bildirilir.Yararları arasına yoğun bileşenleri nedeniyle sakinleştirici etkisi olup daha kolay uykuya geçişi sağlayabileceği de eklenir.

Vücuda yararları bakımından oldukça destekleyici olan kişnişin tohumlarını kullanmayı tercih ederseniz öğüterek  çorba, sos ve sulu yemeklerinizde baharat gibi kullanabilirsiniz. Hatta kimyonla birlikteliği oldukça uyumludur. Farklı bir aroma  elde etmek isterseniz haşladığınız tohumları sarımsaklı yoğurt ile tüketebilirsiniz.  Bitki çayı olarak tüketmekte bir alternatif olabilir. Tohumlarının  topraksı ve narenciyeli bir tada sahip olması size farklı bir deneyim yaşatabilir. Kişnişin taze  yaprakları sos, salata, yemek, çorba püre ve balığa lezzet katmak için kullanılabilir. Sap kısımlarının tadı  acı olduğu için çok tercih edilmez.

Faydaları oldukça fazla olan Kişnişin diğer besinler gibi fazla tüketildiğinde yan etkileri de olabilir. Dişlerde aşınma veya alerji gibi  olumsuzluklardan etkilenmemek için kontrollü olmanızda yarar var. Özellikle lezzet katmak yerine sağlığa faydasından yararlanmak için kullanılacaksa bir fitoterapi uzmanından destek alınmalıdır.

Sağlık ve afiyetle kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.