Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.68
  • ALTIN
    2398.9
  • BIST
    10362.75
  • BTC
    62356.36$

NEDEN KİLO  ALAMIYORUM ?

26 March 2022, Saturday 11:26

Toplumumuzda obezite  sorunu gibi çok bilinmese de  kilo alamamakta bir sağlık sorunudur. Kilo alamama sorunu nedir? Kilo alamamak bir hastalık mı? Kilo alamama nedenleri nedir? Sorularının  yanıtını bulmaya çalışalım…

Sağlıklı bir insan vücudunun bazı bölgelerinde ve organlarının çevresinde, eklemlerin desteklenmesi, enerjinin depolanması ve organların korunması için belli oranlarda  yağ kütlesi olmalıdır. Bu yağ kütlesinin belli bir miktarın altına düşmesine zayıflık denilmekle birlikte  çeşitli sağlık sorunları da ortaya  çıkabilir.

Kilo Alamamanın  Birden  Fazla   Sebebi Olabilir

Metabolizmanın hızlı çalışması, yetersiz beslenme kilo alamama nedenleri arasında sayılabilir. Kilo alamama sorunu kişinin genetik yapısı ve yaşam şeklinden de büyük oranda etkilenir. Vücuttaki bu yağ oranı azaldığı zaman, sık hastalanma, kemik erimesi, saçların dökülmesi, halsizlik, unutkanlık, sırt ağrıları gibi sorunlar açığa çıkmaktadır. Bu sorunlara çözüm bulmak için kişilerin neden kilo alamıyorum diye sormaları ve zayıflık nedenlerini bulmaları gerekmektedir. Kilo alamama sebepleri:

·        Metabolizmanın hızlı çalışması sonucunda enerji tüketiminin fazla olması,

·        Bağırsaklarda pazarit olması da tüketilen besinlerin vücut tarafından sindirilememesi,

·        Tiroid hormonlarının ve böbreküstü bezlerinin fazla çalışması,

·        Yetersiz ve düzensiz beslenme, iştahsızlık, öğün aralarında uzun aralıkların olması,

·        Kişinin yaşadığı psikolojik sorunlar, stres, depresyon hali,

·        Bazı enfeksiyonel  hastalıklar,

·        Diyabet (şeker)hastalığı da olabilir.

Bunlarla beraber  sigara içmek de kilo alamama nedenleri arasındadır. Kişinin tat alma duyusunu baskılayan sigara, iştahı da azaltabilir.

Zayıf olmak sağlığa zararları  mıdır? Zayıf olmak her zaman sağlıksız olmak anlamına gelmez. Bu kişiye ve kişinin zayıflık derecesine göre değişir. Kişiyi görmek, vücut analiz cihazı sonuçlarını değerlendirerek yaş faktörünü de göz önünde bulundurmak gerekir. Yeme bozukluğunun var olup olmadığı iyi analiz edilmelidir. Eğer anoreksiya, bulimia, tıkanırcasına yemek yemek gibi bir durum varsa, bu konuda psikiyatrist desteği almak gerekebilir.

Zayıflık çocukluk döneminde büyüme ve gelişmenin az olmasına, ergenlik döneminde hormon düzensizliğine, doğurganlığın azalmasına, emziren kadınlarda süt veriminin yetersiz kalmasına, vücudun dış etkenlere karşı savunma mekanizmasının düşük olmasına, konsantrasyonun düşmesine ve hatta yaşam süresinin kısalmasına da neden olabilir. Bunun için sağlıklı kilo alma gayretine girmek gerekir. Ancak Kilo almak kilo vermekten çok daha zor bir durumdur ve sabır ister. Kilo almak isteyen kişilerin ayrıca buna inanmaları da gerekir. Gerekli tahliller yaptırılıp altta yatan geçerli bir hastalık ve durum yok ise diyetisyen kontrolünde vücutta gerekli dokuları oluşturmaktır. Kilo yağ ve yağsız dokuyu ( kas dokusu, vücut suyu ve kemik dokusu ) arttıracak şekilde alınır. Amaç daha çok kas dokuyu arttıracak şekilde olmalıdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.