Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2398.8
  • BIST
    10247.26
  • BTC
    61196.95$

Nerede deprem planlarımız?

08 February 2023, Wednesday 15:08

Önceki gün yaşanan ikisi çok şiddetli, yüzlerce deprem nedeniyle 10 ilimiz adeta yerle bir olmuş durumda...

Devlet ve millet olarak seferber haldeyiz ancak bir kriz anında, hele de böylesine büyük ve kapsamlı bir kriz halinde neler yapılacağına ilişkin bir planımız yok gibi görünüyor. Varsa da uygulayamıyoruz...

1999 Marmara depremi yakın tarihte yaşadığımız çok büyük bir felaketti ve o gün bu gündür benzer depremlerin olacağını bizzat yaşamış olarak biliyoruz.

Depremlere yönelik hazırlıklarımız yok değil. Nitekim ufak çaplı depremlerde ülke olarak başarılı sınavlar verdik.

Ancak böylesine kapsamlı bir depremin de olacağını (en azından İstanbul'da) uzmanlar neredeyse her gün söylüyor. Buna rağmen İstanbul başta olmak üzere neredeyse hiçbir deprem bölgesinde 'deprem değil, bina öldürür' gerçeği doğrultusunda ciddi bir ön hazırlık çalışması yapılmıyor.

İstanbul'da bugün 7 ve üstü bir deprem yaşansa 50 binden fazla bina yıkılacağını tüm uzmanlar söylüyor. Manisa'da bir deprem olsa yine binlerce bina yıkılacağını hepimiz biliyoruz. Peki neden binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda büyük projeler devreye sokulmuyor?

Hiçbir şey insan canından önemli olmadığına göre ve şiddetli bir depremde binlerce insanın öleceği ortadayken, neden insan  canının korunması birinci önceliğimiz olmuyor?

Sorular uzayıp gidiyor ancak ortada bir an önce soğuk kanlı bir şekilde en az hasarla atlatmamız gereken devasa bir deprem gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Bu aşamada herkesin yapabileceği birşeyler var. Vatandaş olarak herkes gerekli  duyarlılığı gösteriyor. Bu tür zor durumlarda millet olarak tüm dünyaya örnek olmayı başarıyoruz.

Ancak bir konuyu çok iyi anlamamız gerekiyor; yeterli plan ve programımız yoksa veya bunları gerektiğinde hayata koyamıyorsak, birlik  ve beraberliğimiz, fedakarlıklarımız yok olan canların geri gelmesini sağlayamıyor...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.