Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2405.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62213.02$

OBEZİTE  İNFLAMASYONU ARTTITIR MI ? 

23 February 2022, Wednesday 10:50

Obezitenin  vücudumuzda  birikmiş  fazla yağ kütlesi olduğunu artık  herkes biliyor.Peki  inflamasyon nedir  ve vücudumuza ne gibi etkileri olur ?İnflamasyon  (iltihaplanma) vücudumuzun kendisini iyileştirmek amacıyla  enfeksiyonlar, yaralanmalar ve toksinler gibi zarar veren durumlara karşı savaş açma sürecine verilen addır. Vücutta oluşan bir yangı hali olarakta bilinir. Bir  etken hücrelerinize zarar  verdiğinde  vücudunuz bağışıklık sisteminizden bir yanıt  tetikleyen  kimyasal  maddeler  salgılar. Bu yanıt; antikor ve protein  salınımının yanı sıra hasarlı  ve bölgeye artan kan akışı da demektir. 

Vücudumuzda  akut ve kronik (bazen sistemik olarakta bilinir) olmak üzere iki tür  inflamasyon oluşabilir. Akut inflamasyon  deride kesilme, batmış bir kıymık, burkulmuş ayak bileği, akut bronşit,  boğaz ağrısı, bademcik iltihabı veya apandisit gibi durumlardan  sonra ortaya çıkar. Kısa vadede ve birkaç gün sonra etkileri azalır. Kronik  inflamasyon  ise  uzun vadelidir ve osteoartrit, lupus romatoid artrit, alerjiler, astım, inflamatuvar bağırsak  hastalığı  ve crohn hastalığı gibi otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere  “aşınma ve yıpranma”  koşullarında ortaya çıkar. Obezite, kötü beslenme, geçirgen bağırsak, egzersiz eksikliği, kronik stres , sigara kullanımı , çevre kirliliği, ağız sağlığı ve aşırı alkol tüketimi  gibi  faktörler de kronik inflamasyona neden olabilir. Akut veya kronik olsun  inflamasyon  vücudun bir soruna karşı  oluşan  doğal bir tepkisidir. 

 Obez ve obez olmayan kişiler arasında yapılan çalışmalarda  BKİ (boya göre kilo oranı) değeri arttıkça  inflamasyon varlığını gösteren parametrelerin de arttığı sonucuna varılmıştır. Obez kişilerde yağ dokusu tarafından büyük miktarlarda salgılanan inflamasyon öncülü  moleküller   karaciğerde  CRP (inflamatuvar  durumda üretimi artan bir protein) üretimini uyararak kronik  düşük düzeyde inflamasyona neden olmaktadır. Aslında obezite ile inflamasyon arasında iki yönlü bir ilişki   bulunmaktadır. 

 1-İnflamasyona neden olan faktörler kilo  almanıza  neden olabilir. 

2-Aldığınız her fazla kilo daha fazla inflamasyona  yol açabilir. 

Obezite ile gelişen  inflamasyon daha çok ; insüln duyarlılığında değişikliğe, karaciğerde pıhtılaşma faktörü üretiminde  artma gibi çeşitli yollara, kalp hastalıkları ve diyabet için sorumlu etken olabilmektedir. 

Kronik inflamasyon vücudu nasıl etkiler? Vücudumuz   inflamasyona tepki olarak, sağlıklı hücrelere, dokulara ve organlara  zarar verebilir. Zamanla bu inflamasyon  DNA hasarına, doku ölümüne ve  iç yaralanmalara neden olabilir. Bazı araştırmalar kronik inflamasyonun kanserden astıma kadar  bir çok hastalıkta rol  oynayabileceğini  öne sürmüştür. Bunlar; kalp hastalığı, romatoidartrit, tip 2 diyabet, alzhemier hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıklardır. Sonuç olarak inflamasyona neden olan problemi çözmezseniz  ileri  dönemde  birçok hastalığa  kapılarınızı açmış olursunuz.  

İnflamasyonu nasıl baskılarız? Omega-3 ile desteklenen beslenme (balık, ceviz, keten tohumu, semizotu gibi) inflamasyonu başlatan sitokinlerin üretimini baskılar ve hastalık belirtilerini azaltır. Aynı şekilde beslenmede antioksidan (yeterince, renk renk sebze ve meyve)  alımının sitokin üretimini etkiler. Bunların yanı sıra bağırsakları da desteklenin (su tüketimi, probiyotik ve perbiyotikler) önemi de unutulmamalıdır. İyi bir emilim  ve  yararlanım ancak sağlıklı bağırsaklarla  mümkün olur. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.