Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2393.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61616.84$

OMEGA -3  YAĞ ASİTLERİNİN  KIYMETİNİ BİLİN

03 October 2022, Monday 11:12

 

Vücudumuzda gerçekleşen bir çok fonksiyon için gerekli ve oldukça önemli olan Omega -3 yağ asitleri esansiyel yağ asitleri olarak bilinir. Esansiyel yağ asitleri vücut tarafından sentezlenemeyen (üretilemeyen) ancak dışarıdan besin yoluyla alınan yağ asitleridir. Vücutta yağların enerjiye çevrilmesinde önemli yeri olan  bu yağ asitleri aynı zamanda hücre büyümesinde ve kas aktivitelerinde de rol alır.

Fizyolojik olarak üç farklı türü olan Omega -3 yağ asidi tüketiminin, kalp sağlığının korunması, yüksek tansiyonu dengelenmesi, HDL olarak bilinen kolesterol tipinde iyileşme ve  yüksek kan trigliserit seviyelerini düşürebilmede, romatoid artritte (romatizmal eklem iltihabı)  ağrılarda  hafifleme etkisi yaptığına dair bir çok araştırma  bulunuyor. Bebek ve çocuklarda beyin gelişimi, göz ve sinir sisteminin gelişimine katkısını ise bilmeyen yoktur.

Omega -3 yağ asitlerinin farlı türleri var demiştik bunlar; ALA (α-linolenik asit ),EPA eikosapentaenoik asit  ve DHA dokosaheksaenoik asit olarak adlandırılır.Esas olarak vücutta enerji üretiminde ALA kullanılır ve bu formu besinler yoluyla almak zorundadır. Gerekli durumlarda ise ALA  diğer formlara yani EPA ve DHA ya dönüştürülebilir ancak bu  vücut için yetersizdir.

ALA bitkisel kaynaklı bir Omega -3  yağ asididir ve besinlerle alabileceğimiz en iyi kaynakları ceviz,fındık, yenilebilir tohumlar (chia gibi), algler (deniz yosunları), keten tohumu ve yağı,  kenevir yağıdır. DHA ve EPA türü  Omega-3 yağ asitleri ise hayvansal kaynaklıdır. Özellikle somon, uskumru ve alabalık gibi yağlı balıklar, kemikli hamsi, ve tavuk yumurtasında (serbest gezip doğal beslenen)bulunur. 

Bunca yararı olan Omega-3 yağ asitlerinin gerçekten kıymetini bilmek gerekir. Yukarıdaki besin gruplarını (sağlığınız açısından başka bir mahsuru yoksa) beslenme programınıza dahil etmeye çalışın. Elbette yararlı da olsa her besin grubunda ölçünün önemli olduğunu unutmayın. Yeteri kadar tüketip fayda sağlayamadığınızı düşünüyorsanız sağlık uzmanlarından yardım almayı deneyin.

Sağlık  ve afiyetle kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.