Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.92
  • ALTIN
    2397.2
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61263.13$

Oruç tutarken susuz kalmayın

24 March 2023, Friday 16:29

 



Vücut sağlımız için olmazsa olmaz  su bildiğiniz gibi yaş, cinsiyet ve vücut bileşimine bağlı olarak vücut kütlesinin %60-70’ininde bulunuyor. Vücuttaki toksinlerin atımını sağlayan, hücrelere oksijen ve besin ögelerinin  taşınmasına yardımcı olan, vücut sıcaklığını düzenleyen, akciğerleri nemlendirerek solunumu kolaylaştıran, yiyeceklerin enerjiye çevrilmesine yardımcı olan SU; ağız, göz ve burun dokularını nemlendirirken, konstipasyonu (kabızlık) da önlüyor.

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında vücudun ihtiyacı olan suyun karşılanması daha da önemli hale geliyor. İnsan, vücudundan normal koşullarda ortalama günlük, deri yoluyla 500 ml, akciğerlerle 300 ml, böbreklerden idrarla 1500 ml. ve bağırsaklardan 200 ml. suyu kayıp olduğunu göz önünde bulundurursak  bu ayda  vücudun susuz kalmaması için  iftar vaktinden sahur bitimine kadar en az 2-2,5 lt. (10-15 bardak kadar) su tüketimi gerekiyor.

Özellikle yaşlı, böbreklerinde  hastalık  bulunan, kalp rahatsızlığı olan ve tansiyon hastası olan bireylerde sıvı tüketiminin  önemi katlanarak artıyor. Bu bireylerin çoğu zaman bir hekim kontrolünde ihtiyacının belirlenmesi gerekebiliyor.

Toplumumuzda Ramazan ayında çay, kahve ve asitli içecekler yaygın olarak tüketiliyor. Ancak içerdikleri kafein nedeniyle diüretik etki yaparak vücuttan su atılmasına neden oluyor. “Nasıl olsa sıvı ve su tüketmiş gibi oluyorum” düşüncesi bu noktada maalesef yanlış oluyor. Bunların yanı sıra iftar ya da sahur öğününde sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharat gibi susuzluğu arttıran besinlerin tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Oruç tutarken susuz kalmamak için yeterince su tüketmeye özen gösterilmelidir. Tüketimde zorlanılıyorsa suyun içerisine taze limon dilimleri, taze nane yaprakları veya rulo tarçın eklenerek  yumuşak bir tat ve farklı bir aroma elde edilebilir. Suyun yerini tutmasa da en azından su kaybına neden olmayan; ayran, maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, şekersiz komposto gibi içeceklerle sıvı alımı desteklenebilir.

Ayrıca   su  içeriği yüksek olan sebze ve meyvelere sofralarda daha çok yer verilmelidir. Sahur sofrasında; salatalık, domates, yeşillikler, meyve dilimleri, iftar sofrasında; çeşitli salata, sebze yemekleri ve cacık iyi alternatiflerdir. Fakat kullandığınız tuz miktarına dikkat etmeniz gerekir ki aksi halde susuzluğa neden olabilirsiniz. Oruçluyken gün içinde aşırı hareket etmekten kaçınarak terleme yoluyla oluşacak su kaybını da önleyebilirsiniz.

 

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.