Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2399.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61520.005$

OSMANLI’NIN BUNALIMI FETRET DEVRİ

02 June 2023, Friday 17:14

Osmanlı Devleti 6 yüzyıl boyunca hüküm sürmüş olsa da dönem dönem yıkıma neden olabilecek ciddi sorunlarla karşılaşmıştır. 

 

Bu yazımda devlete yıkılma tehlikesi yaşatan tahtın 11 yıl boş kalmasına sebep olan Fetret Devrin’inden bahsedeceğim. 

 

Osmanlı’ya güç kaybı yaşatan  ve Türk İslam birliğinin yok olmasına sebep olan  Fetret Devri , 1402’de Timur ve Yıldırım Bayezid’in arasında çeşitli kışkırtmalarla meydana gelmiştir.  Ankara savaşı sonucunda Yıldırım Bayezid Timur’a esir düşmüştür ve bu  esirlik beraberinde tahtın 11 yıl boş kalmasına sebep olmuştur. İşte bu 11 yıllık döneme Fetret Devri denir.  

 

Boşta kalan taht için Bayezid’in beş oğlundan dördü  arasında ( Emir Süleyman , İsa Çelebi , Musa çelebi ve Çelebi Mehmet ) taht mücadelesi baş göstermiştir. Kardeşler arasında ortak nokta bulunamamış taht kavgaları şiddetini arttırmıştır. İsa ve Musa Çelebi Bursa’yı ele almak için karşı karşıya gelmiş ve İsa Çelebi Bursa’yı ele geçirmiştir. Mehmet çelebi ise Amasya ve Sivas çevresinin hakimiyet kurmuş daha sonrasında İsa Çelebi’den Bursa’yı almayı başarmıştır. İsa Çelebi Bursa’ya tekrar yönelmiş fakat Bursa halkı Çelebi Mehmed’i desteklediği için başarısız olmuştur. Buna rağmen pes etmeyen İsa Çelebi Bursa’ya tekrar saldırıda bulunmuş ve bu saldırı İsa Çelebi’nin boğularak öldürülmesine sebep olmuştur. 

 

 Süleyman Çelebi kardeşi İsa’nın ölümünden sonra ordusunu toplayarak Çelebi Mehmed’den  Bursa’yı almayı başarmıştır.  Çelebi Mehmed bu olaydan sonra Amasya’ya çekilmiş fakat mücadelesini burada noktalamamıştır. Kardeşi Musa’dan yardım alarak Bursa’yı tekrar ele geçirmeyi başarmıştır. 

 

Çelebi Mehmed 4 kardeş arasında yaşanan taht mücadelesinde galip gelmiş ve geride kalan tek şehzade olmuştur . Yıldırım Bayezid’in ardından Çelebi Mehmed tahta geçmiş ve Fetret Devri’ni kapatmıştır.  Fetret Devri’ni kapatmasıyla sebebiyle  Mehmet Çelebi için “ devletin ikinci kurucusu “ tabiri kullanılmaktadır. 

 

 11 yıl boyunca padişahsız kalan Osmanlı’nın bu dönem Batı’daki ilerlemesi yavaşlatmış ve Anadolu’daki birliğini bozmuştur. Fetret Devri 1413’te son bulsa da Osmanlı’nın toparlanması zor olmuştur.   

 

Birçok defa denk geldiğimiz taht mücadeleleri bu kardeşlerin de  birbirlerini öldürmesine sebep olmuş…

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.