Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2417.8
  • BIST
    10267.25
  • BTC
    61334.47$

“ÖZGÜRLÜĞÜN RENKLERİ”

28 September 2022, Wednesday 11:44

         “Dünyanın her yerinde anlaşılan tek ortak “dil” olan fotoğraf bütün uluslar ve kültürleri bir araya getirerek insan ailesini birbirine bağlar. İcat edildiğinden bu yana, bu dünyadan gerek bilimsel gerekse sanatsal çevrelerde büyük ilgi uyandıran bir kitle iletişim aracı olmuş, bazen sosyal amaçlı, bazen bilinmeyeni anlatmak, bazense gerçeği kanıtlamak, tanık olmak gibi görevler üstlenmiştir. 

         Aklın, gözün, yüreğin birleştiği andır fotoğraf. İletilen, oluşturan ve verici olan fotoğrafçı ulaşmak istediği kitleye bir araç olan fotoğrafla ulaşır. Bu ulaşımı bir anlam içerir. Anlam iletişimin anahtarı, iletişim sürecinin odak noktasıdır. “Her iletinin ileten için bir anlamı vardır. Bir film, yönetmenin anlatmak istediklerini; bir resim, ressamın bakış açısının; bir şiir, ozanın duygu ve düşüncelerinin anlamını taşır; bir fotoğraf da fotoğrafçının bakış açısının ve düşüncelerinin anlamını taşır. Fotoğraf aracılığıyla yaşamın anlamını kavramak, dünyayı anlamlı kılmak isteriz.

         Fotoğraf; anlaşılan tek ortak dil diyerek yazıma giriş yaptım. Düşünceden, yazıdan önce başlayan “Görme” eyleminin devamında hissedilen an’ın yansıtılmasıdır. Yansıtılan an geçen zamanın belgeleyicisi niteliğindedir. Aynı zamanda sosyal uyum etkisiyle farklı konumdan ve görüşten insanı bir araya getiren etkendir.

         Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bir Fotoğraf projesi ile denetimli serbestlik yükümlülerinin hobi edinmeleri ve istihdam kapısı olabilecek beceriler geliştirebilmeleri amaçlanıyor.

       Fotoğraf Koordinatörlüğünü yaptığım “Özgürlüğün Renkleri” Fotoğraf projesinde iki aylık sürede yükümlüler ile birlikte Manisa’nın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini fotoğrafladık. Manisa’nın tarihi değerleri Kurşunlu Han, Mevlevihane, Sultan Camii, Muradiye Camii, Ulu Camii, Ağlayan Kaya ve Çay başı deresinde gerçekleştirdiğimiz fotoğraf çekimlerinde belli bir zamanını cezaevinde geçirmiş insanların psikolojilerinin, çektikleri fotoğrafa yansıdığına şahit olmak iletişim kurma yöntemimiz oldu.

        Her insan bir hikayedir; anlatıcısını bekleyen. Anlatıcı bazen bir şair, bazen müzisyen, bazen de fotoğrafçıdır. Dinleyeni olduktan sonra insan her şeyi anlatabilir. Hayatın ve aşkın, vefanın ve vicdanın, ayrılıkların, acıların, kederlerin, dışlanmışların, ötekilerin…

         Ve Fotoğraf sanatı; görünen kadar görenin düşünceleri ve hislerinin etkisiyle, kelimelerin yetmediği yerde tek bir kare ile tüm gerçekliği yansıttığımız “anlama” sanatıdır. İçsel acılarını, hislerini, derin düşüncelerini ve özlemlerini fotoğraf diliyle anlatan “Özgürlüğün Renkleri” 28 Eylül Çarşamba Manisa Adalet Sarayı’nda fotoğraf severlerle buluşacak.

Kurum ve Kuruluşların sanat projelerinde paydaşlığı ve kültürel katkısına etkili örnek olan “Özgürlüğün Renkleri” Fotoğraf Projesi Sergisi; Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Manisa Fotoğraf Derneği birlikteliğiyle 28-30 Eylül 2022 tarihleri arası ziyaret edilebilecektir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.