Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2402.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61708.93$

Paranın doğduğu yerden para kazanmalıyız!

18 May 2022, Wednesday 16:16

         Dünyanın en verimli vadilerinden Gediz'in merkezinde kurulmuş, kadim medeniyetlere beşiklik etmiş bir kent, tarım ve sanayide kazandığı kadar turizmde de kazanamıyorsa, bir yerlerde ciddi sıkıntılar var demektir...

         Manisa'nın neresine baksanız bir tarihi eser, bir kültürel miras mutlaka görüyorsunuz. Sadece merkezi  değil, birçok ilçesi de büyük zenginlikler barındırıyor...

         Mesela Salihli... Tarihin en önemli  medeniyetlerinden biri olan Lidyalılara başkentlik yapmış. Adamlar parayı bulmuş, daha ötesi var mı!

         Bugün dünyadaki tüm kavgaların, savaşların sebebi olan parayı...

         Parayla birlikte ilk uluslararası ticareti yapan medeniyet...

         Sardes Antik Kenti olarak günümüze ulaşan bu medeniyetin kalıntıları dünyanın her tarafında bilinmiyor ve her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmiyorsa, bunun temel nedeni iyi tanıtım yapılamaması...

         Avrupa'nın bir yerinde olsa görmek için binlerce avro para döküp gidecek nice zengin Türk bile emin olun gelip Sardes'i görmemiştir! Neden, çünkü yeterince tanıtılamıyor, daha doğrusu moda tabirle PR'ı yapılamıyor!

         Bu kısa sitem faslından sonra, önceki gün Salihli'de yapılan 'Lidya’dan Dijital Çağa: Para, Bankacılık ve Finans' ana temalı Salihli-Sart Para Kongresi'ne dikkat çekmek istiyorum.

         Salihli Belediyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi işbirliği ile gerçekleşen kongre, Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes'teki Artemis Tapınağı’nda gerçekleştirildi.

         Şimdilik biraz yerel kaldı; Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak ile bazı kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.

         Vali Karadeniz ve davetliler, tarihte ilk paranın basıldığı teknikle, temsili olarak ön yüzünde Lidya Aslanı’nın bulunduğu bir metal para basımı gerçekleştirdiler...

         Bu organizasyon dilerim büyür. Önce ulusal, sonra uluslararası bir boyut  kazanır. Belki kısa sürede, dünyanın zenginleri Davos'ta değil, paranın ilk bulunduğu Salihli'de veya kışın kar manzarası istiyorlarsa Bozdağ'da buluşurlar! Para basımını da Bill Gates veya Alon Musk yapar!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.