Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.66
  • ALTIN
    2396.3
  • BIST
    10257.76
  • BTC
    61413.3$

Pazar fiyatları kontrol altına alınmalı

09 April 2022, Saturday 09:46

                Enflasyonun hızla arttığı Türkiye’de vatandaş kemer sıkmaya devam  ediyor. Bir çok üründen istediği miktarda alamayan tüketici, çarşı pazarda 'gramla alışveriş' dönemine başladı. Kilosu 60 TL'yi bulan yeşil biberden 250 gram almak istiyorsanız 15 TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor!

                Maalesef bu günleri de gördük...

                TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 61,14’e çıkarken bu oranın çarşı ve pazarda gerçeği yansıtmadığı genel bir kanı. Manisa gibi bir tarım kentinde bile sebze-meyve fiyatları geçen yılki fiyatların birkaç kat üstünde. Mevsimsel etkiler ve ağır geçen kış fiyatları olumsuz etkilemiş olabilir ancak temel etken girdi maliyetlerindeki artışlar.

                Gübre ve mazot fiyatları son bir yılda yaklaşık 3 kat arttı. Özellikle akaryakıttaki zamlar, tüm diğer girdi maliyetlerini etkiliyor.

                Hükümetin bu tablo karşısında önlem niteliğinde önemli adımlar atması gerekiyor. Marketlerdeki temel gıda maddelerinin fiyatlarının sabitlenmesi için bir çalışma olduğu konuşuluyor. Buna göre, temel 20 ihtiyaç maddesinde marketler sabit fiyat uygulayacak ve maliyet artışlarını devlet sübvanse edecek. Böylece vatandaş, en azından bu kalemlerde yaşanan zamlardan etkilenmeyecek.

                Benzer bir uygulama dar gelirli vatandaşın vazgeçilmez beslenme kaynağı olan pazarlarda da uygulanabilir. En azından temel sebze ve meyvelerde standart fiyatlar uygulanır ve her gün yaşanan zamların önüne geçilebilirse, mesela en azından patates ve soğan satın alınabilir fiyatlarda olursa, hiç olmazsa dar gelirlinin tenceresi kaynamaya devam eder.

                Ülke olarak zor dönemlerden geçiyoruz. Herkesin fedakarlık yapması gerekiyor. Zenginler Ramazan ayını da vesile görüp sadakasını ve zekatını daha çok verecek, dar gelirli vatandaş ayağını yorganına göre uzatacak, 'devlet' de imkanları doğrultusunda garibe gurabaya sahip çıkacak.

                Bizim diğer toplumlarından en büyük farkımız, zor günlerde dayanışmayı bilmemiz. İnşallah bu zor günleri de dayanışmayla aşacağız... Kalın Sağlıcakla.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.