Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62673.57$

PREMENSTRUAL SENDROMLA  (PMS)  BAŞ ETMENİN YOLLARI 

05 March 2022, Saturday 09:51

Kadınların %80’inin de görülen prmenstrual sendrom ne demek önce onun tanımını yapmak gerekir. Premenstrual sendrom kadınlarda menstrual döngünün (adet döngüsü) öncesinde memelerde şişkinlik, baş ağrısı, halsizlik ve kilo artışı  gibi fiziksel  ve depresif duygu durum, irritabilite (bağırsak düzensizlikleri), gerginlik gibi ruhsal belirtilerle kendini gösteren  bir durumdur. Bu dönemde kendinizde ruhsal çökkünlük, yorgunluk hissi, aşırı uyuma eğilimi, çevreye ilginizde azalma, sinirlilik, hassaslaşma, alınganlık gösterme ve hatta ağlama eğilimi görebilirsiniz. Vücudunuzda ödemler (şişmeler) oluşur ve kısa zamanda kilo almalar, karında şişkinlikle beraber elbiseleriniz dar gelmeye başlar. Bulantı-kusma, baş ağrısı, konstipasyon(kabızlık)-diyare (ishal), aşırı susama, alkole tahammülsüzlük, cinsel istek artışı, akne(sivilce)oluşumu da kendini sıkça gösteren diğer belirtilerdir. Bu durum genellikle menstruasyonun başlamasıyla ortadan kalkmaktadır. Kadınların yaklaşık  %5’inde bu durum klinik olarak şiddetli geçmektedir. Bunun sebebi ise her kadında olan hormonal dalgalanmaların bazı kadınlarda daha hassas olmaları nedeniyle  ve bu hormonal etkilerin  kendisini bedensel ve ruhsal belirtilerle ortaya koymasıdır. Tam olarak nedeni belli olmayan PMS, mineral yetersizliği (magnezyum, çinko), vitamin yetersizliği (A,B vitaminleri), hormonal  dengesizlik (progesteron  hormonu yetersizliği), vücutta aşırı sıvı tutulumu, prostoglandin ve nörotransmitter adı verilen  kimyasal maddelerin dengesizliği ve psikosomatik  nedenlerde belirtilerin ortaya çıkmasında muhtemelen etkili olmaktadır. Kadınlar PMS’ yi üreme çağındaki herhangi bir yaşta başlayabilir ve her kadın tarafından farklı yaşanabilir. 

Bu dönemlerinizi rahat geçirebilmek için bazı basit önlemler alabilirsiniz. Kafein ( kahve, çay,kolalı içecekler, çikolata ve bazı ağrı kesicilerde bulunur) baş ağrısı ve meme hassasiyeti gibi belirtileri şiddetlendirebilir. Araştırmalar kadınların bu döneminde daha fazla çikolata tüketmek istediği ve tükettiğini ortaya koymuştur. Bunun nedeni ise vücutta oluşan temel iki biyokimyasal mekanizmadır. Bunlardan biri fizyolojik olarak çikolatanın içerisinde bulunan  bazı ögelere (magnezyum, serotonin) ihtiyaç duymaktır. İkincisi ise direkt veya dolaylı olarak bazı kimyasal maddeler üzerinden bu dönemde arzulanan haz hissinin  oluşmasını sağlamaktır. Özellikle belirtilerin olduğu dönemde kafein alımının kısıtlanması belirtilerin şiddetinin azaltılmasında etkili olacaktır. Menstruasyon döngüsünün ikinci yarısında alkol alımı PMS belirtilerinin daha şiddetli hissedilmesine neden olacaktır. Sigarada bulunana nikotin maddesi ise vücutta su tutan hormonların salgısını uyardığı için azaltılması hatta tamamen bırakılması bu dönemi daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Bununla birlikte tabi ki sağlıklı beslenmek yani sebze, meyve ve tam tahıllı besinleri yeteri kadar tüketmek ve özellikle kalsiyum ve folik asit içeren besinleri her gün tüketmek, şekerli ve tuzlu yiyeceklerden uzak  durarak, düzenli ve yeterli uyumak bu dönemdeki stresle baş etmenin yollarını bulmak  oluşacak şikayetlerin hafiflemesini sağlayacaktır. 

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra araştırmalar düzenli egzersiz yapılmasının da premenstrual sendrom belirtilerini hafiflettiğini bildirmiştir. Egzersiz yapmak beyin endorfin seviyesini arttırır. Endorfin vücudun salgıladığı bir morfin çeşididir  “mutluluk hormonu” olarak da adlandırılır ve rahatlatıcı, gevşetici özellikleri bulunur. Dolayısıyla haftada en az üç kez otuz dakikalık egzersiz yapmak ve bunu düzenli olarak devam ettirmek PMS belirtilerinin şiddetini mutlaka hafifleterek yaşam konforunuzu arttıracaktır. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.