QUERCETİN (KUERSETİN) ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR
09 January 2023, Monday 09:17Son yıllarda özellikle bütünsel tıp yaklaşımının da yaygınlaşmasıyla kuersetin adından sıkça söz ettirir oldu. Nedir bu kuersetin ? Vücudumuza gerçekten yararı var mı? En iyi besin kaynakları nelerdir? Sorularına cevap arayalım...
Kuersetin; meyve, sebze ve çiçek gibi birçok bitkiye kendi rengini veren pigment maddesi, bir başka söylemle falovonoid bileşiklerinden biri olarak bilinen bir fitokimyasaldır. Flavonoidler bulundukları bitkiye renk vermekle birlikte aynı zamanda onu dış etkenlere karşı koruyucu görev yapan güçlü antioksidanlardır. Antioksidanlar, hücre zarlarına zarar veren ve bunun artışıyla DNA’nın yapısını bozan veya hücre ölümüne neden olabilen serbest radikaller olarak bilinen parçacıkları temizleyerek onları etkisiz hale getirebilir.
Bu özelliği sayesinde kuersetin vücudun birçok farklı yerinde yararlı etki gösterebilir. Sindirim sistemi, solunum sistemi, cilt ve idrar yolları dahil çeşitli bakteri türlerine karşı antibakteriyel etki gösterebilir. Kuersetin vücudu bazı kanser çeşitleri (meme, kolon, prostat, yumurtalık, akciğer tümörleri) kardiyovasküler hastalıklar gibi çeşitli hastalıklara karşı korurken sizi yaşlanmaya karşı da koruyabilir. Kalp ve damar sağlığındaki etkisini özellikle kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterol seviyelerini düşürmek suretiyle damar etrafındaki plak oluşumunu ve kireçlenmenin azalmasını destekleyerek gösterir. Bu sayede kan akışının da iyileşmesi de sağlanmış olur.
Yapılan çalışmalar kuersetinin, vücutta fazlasının atılamaması durumunda çeşitli alerjik semptomlara (burun akıntısı, sulu gözler, kurdeşen ve yüz ve dudaklarda şişme gibi) neden olan histaminin hücrelerden salınımını baskıladığını gösterir. Dolayısıyla bronşit, astım veya alerjik nedenlerden oluşan cilt rahatsızlıklarında tedaviye destek olabilir. Bazı araştırmalarda ise yüksek tansiyon hastalarının kuersetin içeren ilaçlar ile tedavi edilebileceği bildirilmiştir.
Aslında kuersetini günlük beslenmemizde vücudumuza ortalama 10-100 mg kadar alındığı biliniyor. Çeşit çeşit ükettiğimiz kırmızı,yeşil ve mor renge sahip besinler zengin kuersetin kaynaklarıdır. Ancak yetiştirildikleri toprak kadar besinin tazeleği ve hazırlama aşamasında geçtiği işlemler içerdiği kuersetin miktarını etkiler. Dolayısıyla organik yetiştirilen bitkilerin tercih edilip doğru pişirme yöntemleriyle hazırlanması önemlidir.
Elma, kırmızı-mor üzüm, biber, koyu kiraz ve vişne, yaban mersini, böğürtlen, kızılcık, domates, brokoli, lahana ve turpgil sebzeler, ıspanak, turunçgiller, yaban kereviz, kakao, tam tahıl, karabuğday, çiğ kuşkonmaz, kapari, çiğ kırmızı soğan, keçiboynuzu, zeytinyağı, siyah ve yeşil çay, kuru baklagiller gibi besinler günlük yaşamda kolaylıkla ulaşıp tüketebileceğimiz başlıca kuersetin kaynaklarıdır.
Beslenme yolu ile almanın dışında tedaviye destek amaçlı besin takviyesi olarak alınabilen kuersetini ilaç etkileşimi oluşup olumsuz etkilenmemek için kullanmadan önce mutlaka hekime danışılmalıdır.
Sağlık ve şifa ile kalın…
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.