Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2391.5
  • BIST
    10211.63
  • BTC
    61009.93$

Ramazan

21 March 2023, Tuesday 17:34

Ramazan ayı, dinimizde bağışlanma ayıdır. Hicri takvimin 9. ayı olan Ramazan, 5 İslam şartından biri olan oruç tutma şartının yerine getirildiği kutlu aydır. Farklı bir deyişle Ramazan 11 ayın sultanıdır.

Üç ayların sonuncusu ve oruç tutma ayı olan Ramazan ayında, Kur’an-ı Kerim Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) vahyolunmaya başlamıştır. Ramazan ayında oruç tutulması Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara 183-184) diye bahsedilmiş böylece farz olmuştur.

Oruç, müslümanlara sakin ve sabırlı olmanın eğitimidir. Aynı zamanda güzel ahlakın öncüsü olan İslam, oruç ile nefislerimize hakim olup ahlakımızın güzelleşmesine vesile olur. Herkesin rızkı farklıdır, kimimiz rızıkla imtihan olur,  yokluk görürüz. Oruç bu durumun empatisidir. Anlayışlı olmayı ve yardımlaşmayı hedefleyen İslam, yardımlaşmanın öneminin kavranmasını ve nesillerimize de örnek olup onlara aşılanması için bizlere bir lütuftur.

Ramazan’ın gelişini üç aylar müjdeler. Peygamber Efendimiz (s.a.v) üç aylara girerken “ Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bizlere mübarek kıl! Bizleri Ramazan’a ulaştır.” diye dua edermiş. Ramazan’a ulaşmayı bizlere nasip eden Allah, bu mübarek ayda günahlarımızın da nasip etsin.  (Amin)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.