Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2406.9
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62673.57$

Ramazan'ın sevilen tatlısı güllaç

20 April 2023, Thursday 14:46


Herkese merhabalar!
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte market raflarında yerini alan güllacın yüzyıllardır süregelen bir lezzet geleneği vardır. Ramazan ayının dışında pek hatrını sormadığımız güllaç tatlısı, yıl boyu tüketilen bir tatlı neden değildir acaba?
 Güllaç, 1400lü yıllarda saray mutfağına girdi. Rivayete göre; Kastamonulu Ali Usta, elinde kalan yufkaları saray görevlilerinin Kastamonu gezi sırasında şekerli sütle ıslatıp bir tatlı haline getirmesiyle bu tatlıyı beğenen saray görevlileri Ali Usta'yı saraya tatlıcı başı olarak götürürler. İçinde bulunan gül suyundan dolayı "güllü aş" adını almış fakat zamanla değişerek tıpkı "sütlü aş"ın sütlaç olması gibi güllaç şeklini almıştır. 
Peki bu güllacın yapısı nedir? Hadi gelin şimdi de onu anlatayım sizlere. Güllaç üç malzemenin karışımından yapılır. Mısır nişastası, un ve su. Bu karışım 100 150 derece tavada incecik bir şekilde pişip kendi kendine tavadan ayrılıyor. Sonra kurutulup paketleniyor. Bura da şu konuya değinmek istiyorum. Güllacın çıkış noktasına. Güllaç, mısır nişastasını saklama çabası ile ortaya çıkmıştır. Osmanlı döneminde nişastanın böceklenmesini ve uçup ziyan olmasını engellemek amacıyla yufka şekline getirip uzun süre saklamasını sağlamışlardır. Nişasta kullanması gerektiğinde ise bu sert yapraklardan koparıp ufalayarak toz nişasta haline getirip kullanmışlardır. Güllü aşın tarihi ve tarihçesi bu şekilde. Çeşitli güllaç tarifleri mevcut. Benimde elimde 3 adet elma ve 100 gr. güllaç yaprakları vardı ne yapabilirim diye düşünürken bu güzel tatlı geldi aklıma. Şimdi bu güzel tarifimin detaylarına geçelim.
Elmalı güllaç
Malzemeler:
100 gr. Güllaç yaprağı
3 adet elma
1 su bardağı ceviz içi
2 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
750 ml. Süt
2 paket vanilya
1 su bardağı şeker
Yapılışı: iç malzemesi için elmaları soyup rendeleyin. Üzerine 2 yemek kaşığı şeker, ceviz içi ve tarçın ekleyip suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Elmalı kurabiye harcı hazırlar gibi yapıyoruz. Harcı soğumaya bırakın. Tencereye süt, şeker ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Yoğurt mayalar kıvamda ısıtalım. Ben küçük kare borcam kullandım. Siz istediğiniz bir tepside de yapabilirsiniz. Borcamın alt kısmına şekerli süt karışımından döküp güllaç yapraklarını yerleştirelim. Ve onları da ıslatalım. Üzerine bir kat daha güllaç yapraklarını yerleştirelim ve bu işlemi devam ettirin. Daha sonra üzerine her yerine gelecek şekilde iç malzeme yerleştirelim. Güllaç yaprakları ile kapatıp ıslatalım . Bir kat daha güllaç yapraklarını yerleştirelim ve ıslatalım. Toplamda 4 kat olacak şekilde yapıyoruz. Arada iç harcı yerleştiriyoruz. En son üzerine şekerli süt karışımından döküp 3-4 saat dolapta dinlendirip servis edebilirsiniz afiyet olsun. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın güzel insanlar ☺️

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.