Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2400.4
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62805.64$

REFLÜ NEDİR?  NASIL BESLENİRSEM İYİ GELİR?

07 October 2022, Friday 13:25

Araştırmalara göre toplumumuzda neredeyse % 20 sinde görülen ve asıl ismi Gastroözefageal reflü olan ve kısaca reflü olarak bilinen hastalık bir sindirim sistemi hastalığıdır. Midede bulunan asit, safra ve mukus gibi salgıların yemek borusundan (özefagus) geri kaçması hatta ağıza  kadar  gelmesi  sonucu  oluşan acı tat oluşumuyla belirir. Bu asitli karışım hastalarda ses kısıklığı, boğaz tahrişine bağlı kuru öksürük, ağrılı yutkunma veya  hıçkırık  gibi şikayetlere de neden olabilir. Bu şikayetler bazen göğüs kafesinin arkasında yanma bazense yemek borusunun arkasında yanma şeklinde de olabilir.

Mide salgıları nasıl geri gelebilir diye düşünüyor olabilirsiniz. Bildiğiniz üzere sindirim sistemi  ağızdan başlayan ve anüste son bulan bir sistemdir. Besinler ağzımızdan midemize doğru yemek borusunun peristaltik hareketleriyle ilerler. Midemize gelen besinler içerideki salgılar ile parçalanmaya başlar ve yemek borusunun alt kısmında bulunan kapakçık görevi yapan yapı (sfinkter) sayesinde sindirilen bu parçacıklar mideden geri çıkamaz. Fakat bu kapakçık  sık aralıklarla açılıp kapanmayabaşlayınca işler değişir, yukarıya doğru kaçaklar başlar.

Reflü dediğimiz bu durum en çok sağlıksız  beslenen ve düzensiz  yaşam tarzı alışkanlıkları olan bireylerde görülür. Özellikle alkol ve sigara alışkanlığı olan bireylerde reflü  oluşumuna rastlanır. Bunlarla birlikte oluşuma neden olabilecek başka durumlarda vardır. Örnek olarak  mide fıtığı gibi midenin anatomik bozukluğunun olduğu durumlar, gebelik döneminde basınca bağlı midenin baskıda kalması durumları gösterilebilir.

Reflü tanısı alan bireylerde tıbbi tedavinin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarında yapılan değişiklikler  iyileşme sürecini iyi yönde etkiler. Beslenmede  az ve  sık yeme prensibi reflü hastalarını rahatlatır. Yediklerinizi iyi çiğnemek, yemekleri çok sıcak yada soğuk tüketmemek, yemeklerden  ancak bir saat önce veya sonra su veya sıvı almak, gece yatmadan en az iki buçuk saat  önce  yeme eylemini bitirmek reflü hastalarının  öncelikle hayata geçirmeleri gereken yararlı olacak değişikliklerdir. Mideyi sıkan kemer veya giysi giymemeye özen göstermek, yatarken yastığınızı 10-15 cm. yükseklik olacak şekilde konumlandırmak ve stres dozunu aşağıya çekebilmek yine bu hastalarda iyileşmeye destek olur. Bunlarla birlikte  özellikle, yağlı yiyecekler(kaymak, krema, mayonez, margarin gibi) ve kızartmalar, baharatlılar, çikolata, kahve, demli çay, turşu ,limonata, portakal suyu, kola, gazoz  gibiasitli ve gazlı içecekler, çiğ sebze ve meyvelerden uzak durmak semptomlarınızın hafiflemesini sağlar.

Unutmayın ki sindirim sisteminiz sağlıklı değilse siz de sağlıklı değilsinizdir. Şikayetlerinizi ertelemeden   hekiminize  danışmanız    sağlıklı bir yaşamın başlangıcı olabilir…


 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.