SABRIN SONU SELAMETTİR
25 April 2023, Tuesday 15:45
Dinimizde çok sık kullandığımız ve bize öğüt niteliğinde olan sabır kelime manası olarak “olacak ya da gelecek bir şeyi telaş göstermeden bekleme“ bir diğer mana olarak “öfke doğuracak bir şey karşısında bile öfkelenmeme durumu” anlamlarına gelir. İslami terim olarak “nefsi telaştan, dili şikayetten, organları çirkin davranışlardan koruma, nimet haliyle mihnet hali arasında fark gözetmeyip her iki durumda sükûnetini muhafaza etme; Allah’tan başkasına şikayette bulunmama” diye tarif edilir.
İmtihanlara karşı sabır göstermek bizlere mükafat olarak döner, imtihan sonucunda Allah’a karşı nankörlük yapmayan, imtihanı iman ve tevekkül ile karşılayan kişilerin ebedi cennete ve kurtuluşa erecekleri müjdelenmiştir. "Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!" (Bakara 2/155)
Sabretmek; kurtuluşa başarıya sebep olan güzel huydur. Farz bir ibadeti yapmak ya da bir günahtan kaçınmak sabretmeden ele geçmez . Çünkü, (İman nedir?) diye sorulduğunda Peygamber efendimiz, (Sabırdır) buyurdu. (Deylemi)
Kur’an-ı kerimde sabrın önemi çok âyette bildiriliyor. Üç âyet meali şöyledir:
(Sabredenlere, mükafatlar hesapsız verilir.) [Zümer 10]
(Ey iman edenler, Allah’tan sabır ve namazla yardım isteyin. Allahü teâlâ elbette sabredenlerle beraberdir.) [Bekara 153]
(Ey Resulüm, kâfirlerin eziyetlerine, ülülazm Peygamberler gibi sabret!) [Ahkaf 35]
İmtihan yurdundayız ve bu imtihan son nefese kadar devam edecek. Bu yolda en büyük silahımız sabır ve sebat. İbadetleri yerine getirmede, nefsin arzu ve isteklerine karşı durmada ve başa gelen bela ve musibetlere karşı duamız şudur:
“Ey Rabbimiz! Bize bol bol sabır ver ve müslüman olarak canımızı al.” (A’râf 126)
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.