Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2399.8
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61686.18$

Sanayici üretimden soğutulmamalı

30 November 2022, Wednesday 12:25

Manisa'yı anlatırken, her seferinde 'Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden biri' demekten iftihar ederiz. Çünkü sanayi üretim demek, istihdam demek, refah demek.

Türkiye'nin en önemli 7. sanayi şehri olan Manisa, geçen yıl 5 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Manisalı sanayici ülkesine döviz, milletine ise istahdam ve refah sağlamanın gururunu yaşıyor.

Ancak küresel çapta üretim maliyetlerinin artması tüm dünyada olduğu gibi Manisa'da da sanayiciyi zorluyor. Bir yandan dövizin yükselmesiyle ithal ham maddelerdeki fiyat artışı, diğer yandan personel giderlerinin yükselmesi üretimin cazibesini yitirmesine neden oluyor.

Ancak Türkiye'de daha çok ön plana çıkan bir durum var ki, birçok sanayicinin  en büyük sorunu olarak karşımıza çıkıyor: Enerji fiyatlarındaki astronomik artış...

Petrol ve doğalgazın tüm dünyada arttığı malum. Elektriğin maliyeti de bu doğrultuda yükseliyor. Hükümet de doğal olarak bu zamları belirli oranda faturalara yansıtıyor.

Fakat hükümet haklı olarak vatandaşın zamlardan fazla etkilenmesi için hane elektrik ve doğalgazındaki artışları düşük tuturkan, sanayi ve ticari kuruluşlara artışları aynen yansıtıyor. Bu noktada sanayici için bir sübvansiyon olmaması, zaten iyice yükselen üretim maliyetlerini daha da artırıyor ve artık bu işin yapılamayacak noktaya gelmesine neden oluyor.

Geçenlerde orta büyüklükte bir ticari kuruluşun aylık elektrik faturasının 1 milyon TL'nin üzerinde olduğunu duyduğumda ağzım açık kaldı.

Son bir yılda faturalar neredeyse 3 kat artmış. 'Peki gelirler bu oranda arttı mı?' diye sorduğumda, 'Yarısı kadar bile artmadı.' dediler. Tabi bir de bu işin doğalgaz faturası var, kış aylarıyla birlikte bir bu kadar da ısınma faturası ödenecek.

Sanayici üretebildikçe ve kazanabildikçe memleket de kazanıyor. Sanayicinin üretememesi ve kazanamaması sadece kendisini değil tüm milleti etkiliyor.

Yerli ve milli üretimin daha da artmasını istiyorsak, her alanda söz sahibi olmayı hayal ediyorsak öncelikle üreticiyi üretimden soğutmamak lazım. Devletin her alanda üreticiye gerekli motivasyonu sağlayacak  desteklerde bulunması gerekiyor. Tarlada üretenden, sanayide üretene kadar...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.