Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2394.2
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62342.54$

SEÇİM VE SOSYAL MEDYA

26 February 2024, Monday 14:50

Türkiye, seçimlerle dolu siyasi tarih yolculuğuna devam ediyor. Mayıs 2023 Seçimleri sonucu oluşan tabloda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tekrar seçilmiş ve Cumhur İttifakı parlamentoda da çoğunluğu elde etmişti. CHP kurultaya gitmiş ve Özgür Özel yeni genel başkan olmuştur. Millet İttifakı dağılmış, İYİ Parti ülke genelinde ‘’Hür ve müstakil’’ bir şekilde seçime gireceklerini ifade etmiştir.

Siyasi partilerin bu kararları ve aldıkları tercih halk nezdinde karşılığını bulacak mı?

Bunu zaman gösterecek.

Seçime giderken ekonomi, projeler, adayların profili, hemşehrilik, belediye meclis üyeleri gibi daha pek çok etken seçimin kaderindeki belirleyici faktörlerden biri. Bu faktörlerden biri de artık hayatımızda epeyce bir yer kaplayan sosyal medya olmuştur. Sosyal medyanın seçimlerdeki önemine dair artık tonla çalışma yapılıyor. Geçen yıl da bu konuda yazdığım yazıda(İmaj, Seçim ve Sosyal Medya) bu gerçekliğin öneminden ve adayların imajına olan katkısından bahsetmiştim.

Belediye başkan adayları pek çok uygulamada rutinlerini paylaşıyorlar,

Başkan yardımcımız ile projelerimizi görüştük, ilçe belediye başkanını ağırladıklarını, Vali ile diyalog kurduklarını, Hemşehri dernekleriyle etkinliklerine katıldıklarını, Ankara’da temaslarda bulunduklarını ifade ediyorlardı. Sosyal medyanın ortalama kullanım şekli daha düne kadar buydu. Günlük gibiydi. İçlerinden Facebook yaş ortalaması daha yüksek bir kitleye hitap ederken, Instagram ise yediden yetmişe bilhassa orta yaş grubunu kendine çeken bir mecra.   Facebook bir dergi gibi doğrudan sosyal bağlantılara kaynak oluşturmakla beraber, Instagram daha görselliğe ve hızlı kullanıma hitap etmektedir.

Değişen sosyal medya kullanımı ile birlikte artık çok renkli ve bir o kadar ilginç paylaşımlar karşımızda…

Kurtlar Vadisi dizisinden bir sahne, Maymunlar Cehennemi filmindeki o akıllardan çıkmayan kült anı kendilerine has şekilde montajlayıp paylaşan resmi hesaplar var. Başkan adayları kendi animasyonlarını konuşturuyorlar. Ya da bir projenın 3D halini izliyoruz.  Açık söylemek gerekirse bu videolardan keyif aldığımı ifade etmeliyim. Bu durumun sonucunda projeler daha akılda kalıcı hale geliyor ve en basitinden amacına hizmet edip kendisini konuşturuyor. Adayların kendisini gündeme koyma hali bile seçim yarışının kızıştığı günlerde başkanlar veya başkan adayları için büyük bir avantaj aslında. Bazı paylaşımların X belediyesinin yanı sıra, Y ve Z belediyelerinde de paylaşıldığını görüyoruz.

Sosyal medyada gündem belirlenebiliyor. Kitleler reklamların etkisinde kalabiliyor ve her şeyden önemlisi seçimi kazandırmak ile kaybettirmek arasındaki etkili bir faktör olabiliyor. Şehirde yaşama oranını her geçen gün arttığı, okuryazarlığın yükseldiği ülkemizde medya okuryazarlığı ne durumda? Bu hiç şüphesiz ki başka bir yazının konusu. Fakat şurası bir gerçek ki, sosyal medya bu yazıda da sıkça tekrar ettiğim üzere seçim kazandıran bir faktör olmakla beraber bazı paylaşımlar seçmeni adaylardan soğutabilir. Ya da bir gönderinin altına yapılan yorumların kapatılması seçmen nezdinde muhatap alınmadığı görüşünü düşündürebilir. Bu gibi durumlar adayların da bir sınavıdır.

Ülkemizde iletişim alanında seçimlerdeki adayların sosyal medya performanslarının önemli bir kısmı Twitter üzerinden dönen tartışmalar işgal etse bile, en çok kullanılan uygulamanın WhatsApp, Instagram olduğu biliniyor.

Genelde 2008 yılındaki ABD Seçimleri’nde Obama’nın performansına sosyal medyanın büyük bir etkisi olduğu ifade edilmektedir. Fakat artık literatürü taradığınız vakit ülkemiz de dahil olmak üzere nice ülkenin seçim çalışmaları sosyal medya üzerinden incelendiğini de görmekteyiz. Sosyal medya bilhassa çok tanınmayan ve  partisinin popülaritesinin üstünde işler yapan kişiler için de bulunmaz bir nimet. Kendi bütçesinin üzerine bir miktar da sosyal medya reklam ücreti koyan kişilerin popülaritesi artıyor, çokça hesapla etkileşime geçiyor. Bu etkileşimi her zaman oy olarak da görmemek lazım. Sosyal medyada çok takipçisi olanlar seçimin kazanılacağını düşünüyor. Düşünülse bile bu bazen yalnızca düşüncede kalıyor.

Toparlayacak olursak, sosyal medyadaki takipçi ve etkileşim adayın seçimlerdeki performansına yönelik ipuçları verebilir fakat çok takipçisi olan her zaman kazanacağı anlamına da gelmez.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.