Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2393.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61616.84$

Seçmenin verdiği mesaj

03 April 2024, Wednesday 12:57

 

Hafta sonu yapılan yerel seçimler, Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Manisa’da da tabloyu değiştirdi. CHP, Ege Bölgesi’nin tamamını kazanırken, birçok önemli ilde de seçimi önde bitirdi.

Genel kanı, muhalefetin kazanmasından çok iktidarın kaybettiği yönünde. Peki AK Parti neden kaybetti?

2002 yılında ekonominin iflas ettiği bir ortamda adalet ve kalkınma vurgusuyla siyaset hayatına atılan AK Parti, henüz 1 yaşında bir partiyken tek başına iktidar oldu ve hakikaten Türkiye’yi yeniden ayakları üzerine kaldırıp dünyada parmakla gösterilen bir ülke haline getirdi.

2007 seçimlerinde bunun sonucu olarak oylarını yüzde 50’lere yaklaştırdı ve bir 4 yıl daha ülkeyi yönetme hakkını kazandı. Bu dönemi de başarıyla atlatan AK Parti, 2011 seçimlerinden sonra önce duraklama dönemi, son 10 yıla yakındır da gerilime dönemi yaşıyor.

Aslında yıllara göre Türkiye’nin uluslararası alandaki birçok konuda bulunduğu sıralamaya baktığımızda, AK Parti’nin başarısını ve başarısızlığını resmi verilerle de görebiliriz. Ekonomi, demokrasi, adalet, sosyal hayat ve daha birçok alanda ne yazık ki 2010’ları mumla arıyoruz.

Her seçim yeni bir umutla verilen oylar ne yazık ki ülkenin yeniden o güzel günlere gelmesini sağlamadı ve nihayetinde özellikle ekonomide yaşanan ciddi darboğaz insanların artık AK Parti’ye olan umutlarını azaltmaya, bitirmeye başladı.

Bütün bu süre zarfında CHP başta olmak üzere muhalefet de ne yazık ki millete umut vermedi. Her seçim kaybeden ancak kazanmak için doğru hamleleri bir türlü yapamayan CHP, bu kez iktidar partisine olan kızgınlık ve küskünlüklerin iyice artmasıyla kendini birinci parti buluverdi. Evet, şimdi mühür büyük oranda onların elinde ve bakalım bu fırsatı değerlendirebilecekler mi?

CHP’nin Manisalı Genel Başkanı Özgür Özel, ilk açıklamasında çok doğru tespitler yaptı. Kemik oyu yüzde 20’leri geçemeyen CHP’nin yüzde 37’leri aşan bir oy alması karşısında, “Bu oylar sadece bizim oylarımız değil; içinde milliyetçiler, muhafazakarlar, Kürtler var” dedi. Çok doğru, bu görev “Hadi bakalım, bir de siz deneyin” diyerek geniş kesimler tarafından verildi.

Milletin görevi her seçimde özellikle iktidar partilerini doğru yapınca ödüllendirmek, yanlış yapınca cezalandırmaktır. Nitekim AK Parti yaptığı doğru işler nedeniyle birçok seçim kazandı, yeniden doğru yapar umuduyla da birçok seçim kazandı. Ancak artık özellikle ekonomi alanında yaşanan sorunlar, emeklilerin adeta açlığa mahkum edilmesi beraberinde bu partiye yönelik umutları da büyük oranda bitirdi.

Şimdi AK Parti’nin yapması gereken şey iktidarda yapılan yanlışları hızlıca düzeltmek, öncelikle ekonomiyi ve adaleti ayağa kaldırmak. Bunu yapabildiği taktirde milletten yeniden teveccüh görecektir. Bunu yapamaz ve buna karşılık CHP’li belediye başkanları güzel işler yaparsa, bir sonraki seçim vatandaş iktidarı da CHP’ye teslim edecektir.

Sanırım onca yıllık siyaset tecrübesi olan ve milleti çok iyi tanıyan AK Partililer de basit şekilde anlattığım bu denklemin farkındadır…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.