Manisa
27 April, 2024, Saturday
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62980.792$

    ‘’ŞEHZADELER’’İN SEÇİMİ

27 March 2024, Wednesday 20:22

                    

 

Kadim tarihi ve kültürüyle son büyük Türk-İslam devletinin en debdebli yıllarının şehzadelerine bağrını açan kent Şehzadeler, bugün bir seçim arefesinde.

 2012 yılında TBMM’nin aldığı karar doğrultusunda ismi Şehzadeler olan ve eski şehri içinde barındıran bu ilçe, esas Manisa olarak tarif edeceğimiz bölgedir. Sultan Camii, Muradiye Camii, Saruhan Bey’in türbesi, Ulu Cami gibi nice değerli eserler bu ilçede yer almaktadır. Dolayısıyla dışarıdan Manisa’ya gelen kişilerin en çok gezip gördüğü, vakit geçirdiği ilçe Şehzadeler ilçesidir.

Bu ilçe bugün üçüncü defa (müstakil ismiyle) yerel seçime gidiyor ve bu seçim geçen seçimlerde olduğu gibi kıran kırana. 2014 Yerel Seçimleri sırasında AK Parti ve MHP’nin adayı yarışmış ve seçimi ufak bir farkla Ömer Faruk Çelik kazanmış ve Şehzadeler ilçesinin ilk belediye başkanı olmuştur. 2019 yılında ise yine Ömer Faruk Çelik başkan ve İYİ Parti’nin(Millet İttifakı) İsa Özdemir bey arasında nefes kesen yarışın sonunda AK Parti’nin adayı Ömer Faruk Çelik kazanan taraf olmuştur.

2023 Seçimleri’nde yine Cumhur ve Millet İttifakı arasında ufak farklarla biten seçimden Cumhur(AK Parti, MHP, Yeniden Refah, BBP) %45,2 almıştır. CHP ve İYİ Parti ise toplamda %41,2 oy oranı ile seçimi tamamlamıştır. Bu tablo apaçık bir durumu göstermektedir…

Nüfusun değişen yapısı, iç göç, kentsel dönüşüm, şehrin Yunusemre’ye doğru büyümesi gibi sebepler sonucunda Şehzadeler’de her türlü etnik grup, partili, farklı mezheplerden insanlar bir arada yaşamaktadır. Şehrin bu canlı yapısı gereği her parti kendi iddiasını da korumaktadır.

Bu kapsamda iki dönemdir belediye başkanlığı görevini yürüten Ömer Faruk Çelik, 2024 Seçimleri’nde aday olmayacağını dile getirmiş ve böylesi bir tabloda Cumhur’un adaylarına dair ihtimaller uzunca bir süre konuşulmuştur. Bu konu tartışılırken İYİ Parti, daha önce Kent Konseyi Başkanlığı görevlerinde bulunmuş Ahmet Karadağ’ı aday göstermiş ve oldukça erken bir zamanda sahaya çıkan Karadağ, ismini daha da duyurmuştur. 2023 Seçimleri’nde %12,3 alan bir partinin adayının oranı anketlerde %30’un üstüne çıktıysa bu aday ile ilgili bir durumdur. İstanbul, Ankara, Ordu, Antalya gibi illerde de bazı partilerin adaylarının partisinin üstünde olunduğu bilinmektedir. Yerel seçimin farkı da tam burada başlamaktadır. Parti ve teşkilat seçim kazandırabilir fakat esas kazanan adaydır.

Bir diğer aday Gülşah Durbay hanımdır. CHP ise bir kadın adayla sahaya çıkmıştır. Gıda Mühendisi olmasının yanı sıra İşletme ve Hukuk alanlarında eğitim gören Gülşah Durbay hanım da Aralık ayının son demlerinde sahaya inmiştir. Yunusemre Belediyesi için adaylığını açıklayan AK Parti’li Yavuz Kurt, Şubat ayında Şehzadeler Belediyesi için aday gösterilmiştir. Yavuz Kurt bey daha önce Manisa, Ankara gibi illerin SGK müdürlüğünü yapmıştır. Bu sefer ise Şehzadeler için kollarını sıvamıştır.

Üç adayın da oldukça genç olması şehrimiz için avantajdır.

Üç adayın da eğitimli ve dinamik olması yine Şehzadeler için bir avantajdır. Manisa seçmeninin geçmiş seçimlerdeki eğilimini göz önüne alırsak bahsettiğim üç adayın da kazanabilmesine kimse şaşırmaz.

Seçim ile ilgili pek çok anket paylaşılmaktadır. ORC bir anketinde[1] Ahmet Karadağ’ın %33,3, Yavuz Kurt’un %31,5, Gülşah Durbay’ın %24,2 oy alacağını paylaşmıştır. Her aday kendisinini önde olduğunu iddia etmektedir. Doğal olarak böyle yarışın hızlı olduğu, son gün, son saate kadar seçimin nabzının yüksek attığı Şehzadeler ilçesinde her ideolojik gruptan insan olmasına karşın aday ve projelerin seçmen nezdinde karşılık bulduğu belli olmaktadır.

Yine bir başka araştırma şirketi ALF, İYİ Parti için %36,7, Yavuz Kurt %34,8, Gülşah Durbay %22,1 olarak çıkmaktadır. Twitter’da paylaşımlarda bulunan Murat Kızılboğa ise Gülşah Durbay’ın %33,33, AK Parti için %32,0, İYİ Parti için ise %28,5 oy oranı tespitinde bulunmuştur.[2] Bütün bu anketler bize seçimin kazananın çok yakın sonuçlarla kazanılacağını göstermektedir.

Şehzadeler seçimleri için iki ankette de İYİ Parti ile AK Parti arasında bir yarış olduğu gözlemlense de CHP de belediye makamında ısrarlı olduğunu da göstermektedir.

Her üç aday da seçim sürecinde centilmence, efendi, sakin ve nezaket sahibi bir dil ile politika yürütmektedir.

Şehrin merkezinde yer almasınan ötürü Ahmet Karadağ’ın 8 Sekiz Havuzu karşısındaki standda her akşam bir Ramazan şenliği tertip etmesi boş duran meydanın coşkulu olmasını sağlamaktadır. Keza Tarzan Meydanı olarak tarif edilen yerde de AK Parti standında da bir benzeri etkinlikler tertip edilmektedir.

Gündüz vakti Çarşı taraflarına gittiğimde de CHP stanındanda bilhassa gençlerin beni ikna etmeye çalışıp broşür verdiklerini de eklemeliyim. Bütün bu örnekler kadim ilçedeki yarışa dair somut örneklerdir.

 

 

[1] https://twitter.com/orc_arastirma/status/1771197690203746526

[2] https://twitter.com/mrt_kizil/status/1771114599452193045

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.