Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2400.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62553.9$

SİBO HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER 

01 April 2022, Friday 10:53

Bu da şimdi nereden çıktı, daha önce hiç duymamıştık diyenleriniz olabilir. Oldukça şifreli görünen SİBO aslında bir bağırsak rahatsızlığının   kısaca adıdır. Nedir bu SİBO? İngilizcesinin baş harflerinden oluşan (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) SİBO,  ince bağırsaklarda fazla sayıda bakteri üremesi sonucunda gerçekleşen gaz ve şişkinlik şikâyetlerinin görülmesidir. Gaz ve şişkinlik deyip hafife alınacak bir durum olmayıp, İnce bağırsağı etkileyen ciddi bir durumdur. Sağlıklı bireylerin bağırsak ve midelerinde bir miktar gaz bulunur, ancak bu olağan gaz varlığına ek olarak oluşan bir gazdır.

SİBO NasılOluşur?

Aslına bakarsanız bağırsaklarımızda, sindirim fonksiyonlarını gerçekleştiren ve bağışıklığımızı korumada rol alan trilyonlarca mikroorganizma bulunur. Bunların çoğu yiyecekleri parçalamaya, vitaminleri sentezlemeye ve atıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kalın bağırsakta bulunan bakteriler ince bağırsağı kolonize etmeye yani ince bağırsakta artmaya başladığında, yani bağırsak dengesi bozulduğunda, normal şartlarda bağırsakta bulunan bakterilerle birlikte, özellikle fırsatçı ve zararlı bakterilerin de ince bağırsakta kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu SİBO ortaya çıkar. Normalde ince bağırsağımızda çok az bakteri bulunur, 1 mL sıvıda 1000’den azdır. SİBO varlığında ise ince bağırsağın kendisinde olan bu az sayıdaki bakteriler aşırı çoğalır. Bununla birlikte malabsorbsiyon ve bağırsak geçirgenliği gibi birden fazla semptom ve komplikasyona yol açan durumla karşı karşıya kalınır.

SİBO    Belirtileri   Nelerdir?

Şişkinlik, gaz, karın ağrısı, ishal veya kabızlık: Bakterilerin sayısının artış ile daha fazla metabolik reaksiyon oluşur. Bu reaksiyonlar sonucunda bağırsaklarınızda normalden çok daha fazla gaz oluşur ve bu durum şişkinliğe ve bağırsakları gererek karın ağrılarına sebep olur. Buradaki ağrı tek bir noktada toplanmaz ve dışkılama hissi gibi duyulabilir. Ayrıca bakterilerin fazla mayalanma yapması ishal durumu da oluşturabilir. SIBO hastalarında kabızlık problemi nadir de olsa görülebilir.

Yorgunluk: Bağırsaklarda oluşan Aşırı bakteri çoğalması vitamin eksikliğine sebep olabilir. Eksik vitaminlerin en sık bulgusu halsizlik ve kronik yorgunluk olarak ortaya çıkar.

Bu belirtilerin yanı sıra, akne, egzema, eklem ağrısı, bulantı, kusma astım ve depresyon da SİBO nun semptomları arasında yer alır.

SİBO ile sıklıkla birliktelik gösteren rahatsızlıklar ise; IBS (İritabl Bağırsak Sendromu), Enflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD), Çölyak Hastalığı, Diyabet, Fibromiyalji, Rozacea, Parkinson Hastalığı, Obezite dir.

SİBO  gelişimi için, yapısal/anatomik sorunları olanlar, motilite bozuklukları, immün yetmezlik ve azalmış sindirim salgılarına sahip kişiler, yaşlılar ve çeşitli ilaçları uzun süreli kullananlar (tekrarlayan antibiyotik kullanımı, PPI'lar, opiod analjezikler) risk grubuna girer diyebiliriz. Bunlarla birlikte aşırı miktarda karbonhidrat tüketen, işlenmiş gıdalar ve alkol tüketen kişilerin de risk altında olduğu bilinir. Tedavi süreci ve tıbbi beslenme tedavisi hakkında genel bilgileri yarınki yazımda bulabilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.