Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2393.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61616.84$

SICAK   HAVALARDA    BESİN   ZEHİRLENMELERİ  ARTIYOR

07 July 2023, Friday 14:20

 

Yaz mevsiminin kendini iyice gösterdi bugünlerde havada nem miktarı da arttı. Bu durum besinler açısından birçok olumsuz durumu da beraberinde getiriyor. Özellikle yaz mevsiminde artan besin zehirlenmeleri bazen çok tehlikeli olabiliyor.

 

Aslına bakarsanız besin zehirlenmeleri çoğu zaman hafif seyreder ve kısa sürede sonlanır. Ancak bazen  bu  tablo  zehirlenmeye neden olan besin  ve kişinin özel durumuna (yaşlı, gebe, bebek yada bağışıklığının zayıf olması gibi) bağlı olarak  ağırlaşabilir  ve ölümcül  tehlike oluşturabilir. Bakteri, virüs, parazit, toksin veya bazı kimyasal maddelerin besinler yoluyla vücuda taşınması sonucu oluşan zehirlenmelerinde yaygın olarak sindirim sistemi etkilenir. Zehirlenme sonucu olarak çoğunlukla ishal, kusma ve karın ağrıları, kramplar görülür. Bu etkilerin dışında zehirlenmenin türüne göre şuur kaybı, yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, titreme, halsizlik, ağır vakalarda felç ve nefes darlığı gibi semptomlarda oluşabilir. Bu semptomlar yaklaşık olarak kontamine olmuş  besin  tüketiminden   30 dakika ile 72 saat   arasında kendini gösterebilir. Elbette   bunlar  ağır sonuçlardır ve  acilen hastaneye gidilmelidir.

Sıcak havalarda zehirlenmelerin artmasının başlıca nedeni açıkta kalan (sıcak ortamda unutulan, uygun ortamda korunmayan) besinlerdeki mikroorganizmaların, nemin artmasıyla hızla çoğalmasıdır. Sıcak hava koşullarından en çok protein bakımından zengin olan et ve süt ürünleri, yumurta, balık ve deniz mahsülleri, mayonez gibi besinler etkilenirler. Ayrıca, patates, pirinç ve konserve olarak saklanan besinlerde   çoğalan  mikroorganizmalar vücut  için  zararlı  toksin üretebilirler. Özellikle konservelerde “clostridium botilinum” adlı bakteriden dolayıartan toksinler ölümle son bulan zehirlenmeler ortaya çıkarabilir.

Geniş bir sıcaklık aralığında (5-60 0C) canlı kalıp çoğalabilen bakteriler diğer koşulların da (nem, oksijen, pH değerleri) oluşmasıyla hızla artabilirler. Dolayısıyla pişen yemeklerinizi oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletmeyin.Çiğ ve pişmiş besinlerin birbiriyle  temas etmemesine dikkat edin. Kolay bozulabilen besinleri (kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri)uygun süre ve sıcaklıkta pişirdiğinizden de emin olun. Çiğ et, yumurta veya kümes hayvanlarının eti yapılan  yemek hazırlıklarından  sonra  ellerinizi mutlaka itina ile  yıkayın. Kimyasal ilaçlama yapılan tarım meyve ve sebzeleri tüketmeden önce yeterince yıkayın.Nerede ve ne koşullarda üretildiği belli olmayan, denetlenmeyen ve açıkta satılan her türlü yiyecekten uzak durun.

İshal ve kusma gibi bir  durumunuz  oluşursa  mutlaka   temiz içme suyu, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı arttırın, pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates gibi besinler tüketerek  bolca  istirahat edin.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.