Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62463.58$

Şiddetin önüne nasıl geçeceğiz?

04 January 2023, Wednesday 16:22

Manisa olarak 2023 yılına korkunç bir cinayet haberiyle girdik. Daha önce evlendiği 2 kadını öldüren bir adam, cezaevinden izinli çıktığı süreçte bir başka kadınla da imam nikahı kıyıp onu da öldürmüştü!

Saruhanlı'da yaşanan bu olay, geçen yıl içinde Manisa'da yaşanan birçok kadın cinayetini de yeniden akıllara getirdi. Manisa Manşet olarak dünkü sayımızda konuyu gündeme taşıdık ve "Kadına şiddet nasıl bitecek?" diye sorduk.

Kadına şiddet sadece Manisa'nın veya Türkiye'nin sorunu değil, dünyanın her yerinde ne yazık ki kadınlar erkek şiddetinin kurbanı oluyor. Şu bir gerçek ki, toplumlardaki eğitim ve bilinç düzeyi yükseldikçe her türlü suçta olduğu gibi kadına yönelik şiddette de azalma oluyor. Buradan yola çıkarak, daha medeni bir erkek topluluğu için öncelikle 'eğitim şart' diyoruz.

Devlet, İçişleri Bakanlığı bünyesinde bu konuda önemli çalışmalar yürütüyor. Manisa Emniyeti de kadına yönelik şiddeti en aza indirmek için yoğun bir mesai yürütüyor. Ancak kadına şiddete yönelik cezalardaki caydırıcılık konusu halen tartışma konusu.

Türkiye'de karısını öldüren bir adam cezaevine girdikten bir süre sonra tahliye olabiliyor. Aynı adam tekrar evlendiği bir kadını da öldürebiliyor. Yine cezaevine girse de tekrar çıkabiliyor ve üçüncü kez de bir kadınla evlenip onu da öldürebiliyor! Tıpkı Manisa'da yaşanan son örnek gibi. Yaşanan süreç gerçekten korkunç...

Bir kadını öldürdükten sonra verilen cezalar bir insanı ıslah edemiyorsa, hatta tekrar tekrar kendi karısını öldürecek bir ruh halini ortadan kaldıramıyorsa tüm etkili ve yetkili kişilerin, kurumların şapkalarını önlerine koyup yeniden bu işi uzunca düşünmeleri gerekiyor.

Diğer yandan takıldığım bir ayrıntı var; seri katil eşleriyle resmi nikah değil dini nikah kıymayı tercih ediyor! Yani resmi nikahla üstlenmek zorunda kaldığı sorumluluklardan da kaçıyor. Peki kadınlar neden buna razı oluyor?

Dini nikah dinen ve geleneksel olarak kıydığımız nikahtır ancak bugün din alimlerimiz de resmi nikahın mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyor. Resmi nikah aslında dini nikahın da yerini tutuyor. Çünkü dini nikahtaki farziyet, şahitli ve ilanlı şekilde evlenmektir. Resmi nikahta ise bu fazlasıyla yerine getiriliyor.

Adalet, eğitim, din, güvenlik ve ilgili tüm kurumların aile müessesesinde yaşanan sorunları her yönüyle tartışması ve uzun vadeli, kapsamlı çözümler üretmesi gerekiyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.