Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2395.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62264.85$

SİGARAYI  BIRAKIRSAM  KİLO  ALIR  MIYIM ?

02 December 2022, Friday 17:36

Eminim aranızda sigarayı gerçekten bırakmak isteyen fakat bıraktığında ne yapacağını bilememekten  ya da ne yiyeceğini şaşırarak  kilo almaktan korkan onlarca kişi vardır. Bu endişeler aslında çok normal çünkü sigara hem bir madde hem de davranış (el alışkanlığı) bağımlılığı olarak biliniyor.

Endişelerinizin yersiz olduğunu söylemek doğru olmaz. Bu konudaki araştırmalar, sigarayı bırakan   bireylerde   ilk birkaç ayda kiloda artış olabileceğini bildiriyor. Bildiğiniz gibi sigarada  bağımlılığı  oluşturan başlıca madde  nikotin ve sigaranın bırakılmasıyla nikotin yokluğunda vücudun  metabolik hızında bir miktar yavaşlama  oluşabiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için ise sağlıklı yaşam adına çokça söz ettiğimiz   düzenli  egzersiz  yapmak yararlı oluyor.

Sigara madde bağımlılığı olduğu gibi bir davranış bağımlılığıdır yani kişi elini sürekli ağzına götürmek koşuluyla bir alışkanlık oluşmuştur. Dolayısıyla sigarayı bıraktıktan sonra da bu davranışın sürdürülmek istenmesiyle kişiler ağızlarına sürekli ve kontrolsüz olarak atıştırmalık besinler alarak kilo almanın da yolunu açarlar. Bu el alışkanlığının size kilo artışı olarak dönmemesi için şekersiz sakız çiğnemek ağzınızda bir doluluk hissi oluşturur ve iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Sigaranın bırakılmasıyla kan şekeri seviyelerinde oluşacak dengesizlikler nedeniyle tatlı ve karbonhidratlı besinlere karşı eğiliminiz artabilir. Bu durumda ağzınıza götürdüğünüz her besinin bilincinde olup doğru tercihler yapmak yine kilo kontrolünü elinizde tutmanızı sağlar. Vücutta oluşan şeker ihtiyacını her zaman ölçülü miktarda olacak şekilde kuru veya taze meyvelerle giderebilirsiniz. İlla tatlı yemek istiyorsanız ve diyabet hastası değilseniz,  ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü veya meyveli tatlıları tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra yine ölçülerine dikkat ettiğiniz (10 adet fındık/badem veya 2-3 adet bütün ceviz)  kavrulmamış kuruyemişleri iyi atıştırmalıklar olarak tüketebilirsiniz.

Sigaranın bırakılmasıyla tat ve koku alma duyusunun iyileşmesi yediklerinizden daha çok  keyif  almanıza, dolayısıyla daha fazla yeme isteğinizin oluşmasına neden olabilir. Bu noktada  yemeklerinizi   acele etmeden yavaşça ve her  lokmanızı çok iyi  çiğneyerek (en az 10-15 defa) tüketmeniz  daha az  miktarda besini keyifle yemenizi sağlar. Bunlarla beraber posalı besin (kurubaklagiller, tam tahıllı ürünler, ıspanak, semizotu, kabak, pazı, lahana, elma, armut, kayısı, şeftali, erik gibi sebze ve meyveler) tüketimini arttırmanız hem sizin daha uzun süre tok kalmanızı, hem de sigarayı bırakanların başlıca sorunu olan kabızlığın önüne geçmenizi  sağlar. Kabızlık sorunu  ve iştah kontrolünde tüketilen su ve sıvı miktarını da göz ardı etmemek gerekir. Günlük  en az 8-10 bardak suyun yanı sıra çeşitli bitki çayları, maden suyu gibi  sıvılardan da destek almak aynı zamanda vücutta biriken toksinlerin de atılımını kolaylaştırır.

Özetleyecek olursak, sigarayı bıraktıktan sonra yapacağınız küçük davranış değişiklikleri ve doğru tercihler ile kilo alımını kontrol altında tutabilir daha sağlıklı ve keyifli bir yaşamı kendinize sunabilirsiniz.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.