Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2395.7
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62264.85$

Sinkonta nedir?

23 March 2023, Thursday 14:38

Sinkonta; Arnavut halkının takıntılı, negatif, asık suratlı insanlar için kullandıkları bir sözdür. Gastronomi kısmına geçtiğimiz zaman ise sinkonta, meşhur bir Girit yemeğidir. Özellikle Manisa'nın merkez ilçesine bağlı Tilki Süleymaniye köyüne ait ve sıklıkla yaptıkları bir yemektir. İzmir ve çevre ilçelerinde de sıklıkla yapılmaktadır. 
  Balkabağının hafif tatlılığı, soğan, sarımsak ve baharatlarla birleşimi sayesinde ortaya çok güzel pratik bir meze çıkmaktadır. Daha önceleri bu yemek koyun etlerinin tepsiye döşenmesi, üzerine diğer malzemelerin ilave edilmesi ve fırına sürülmesi suretiyle kurban bayramlarında sıklıkla yapılırmış. Ege Bölgesi'nin eski esnaf lokantalarında da sıklıkla yapılan bir yemektir. Fakat günümüzde rastlamak zordur. Şimdi benim meze şeklinde hazırlanmış olduğum tarifimin detaylarına geçelim.
Sinkonta ( 4-6 kişilik)
Malzemeler:
750 gr. Balkabağı
2 adet büyük soğan 
1 yemek kaşığı biber salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı yoğurt
Tuz, karabiber ve pulbiber ( damak zevkinize göre ayarlayın.)
Yapılışı: Balkabaklarını küp küp doğrayın. Zeytinyağını tavaya alıp üzerine balkabaklarını ilave edelim ve soteleyelim. Sotelemiş olduğumuz kabakları bir fırın kabına aktaralım. Aynı tavada piyazlık doğramış olduğumuz soğanları şeker ile soteleyelim. Salçayı biraz su ile açalım ve kabakların üzerine dökelim. Daha sonra soğanları ekleyelim. Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyip önceden ısıtılmış 180°derece fırında kabaklar yumuşayıncaya soğanlar hafif yanık oluncaya kadar pişirelim. (Soğanların yanık olması ağızda muhteşem bir tat bırakıyor.) Yoğurt ile ezilmiş sarımsakları biraz tuz ile karıştıralım. İster yoğurdu tabağın altına taban yapıp servis edin isterseniz de üzerine döküp servis edebilirsiniz afiyet olsun. Hiç denememiş olan okurlarım bence bu lezzete bir şans verin derim. Deneyince bana hak vereceğinizi umuyorum. Sarımsak, soğan ve kabağın uyumu muhteşem. Yıllardır balkabağının tatlısını tercih etmiş biri olarak bundan sonra bu meze favorilerim arasında yerini aldı. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın. Sağlıkla kalın diyorum çünkü biz sıklıkla hasta oluyoruz nedendir bilinmez ☺️

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.