Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2406.5
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62485.77$

Sır dolu lezzet mercimek

29 December 2022, Thursday 12:37

Herkese merhabalar!

Ufacık bir tane olan mercimeği ne zaman bulunmuş, nasıl bulunmuş, renkleri ve tonları nasıl ortaya çıkmış hiç merak ettiniz mi? Ben ettim ve siz değerli okurlarım için de şöyle ufacık bahsetmek istedim.

  Antik çağın en eski ürünlerin den olan mercimek, araştırmalara göre M.Ö. 8500-6000 yılları arasında Mezopotamya coğrafyasında Asurlar tarafından bulunduğu bilinmektedir. Altı çeşidi bulunan mercimek; sodyum, potasyum, protein, magnezyum, c vitamini, demir, kalsiyum, A, B12,D vitamini açısından ve lif bakımından zengin bir yiyecektir. Şimdi gelelim mercimeğin çeşitlerine.

Sarı mercimek: Kabuksuz olan bu tür fazla haşlandığında kolayca dağılır.

Kahverengi mercimek: Türk mutfağında fazla kullanılmayan bu tür yoğun aroması, şekerimsi tadı sayesinde salatalarda ve çorbalarda kullanılır.

Siyah mercimek: Ana vatanı Suriye'dir. Son yıllarda ülkemize de yoğun bir şekilde girmeye başladı. Lif ve protein bakımından oldukça zengin olan bu tür vegan ve vejeteryan beslenme için çok uygundur. Şekli ve yapısı bakımından Beluga hayvanına benzediği için Beluga mercimeği de denilmektedir.

Mini yeşil mercimek: Fransa'nın Le Puy kasabasında yetişen bu mercimek Avrupa Birliği tarafından koruma altına alınmıştır. Puy mercimek olarak da bilinir. Normal yeşil mercimeğe göre daha koyu ve ufaktır.

Kırmızı mercimek: Lens cinsine dahil 4 türden biridir. "Mercimek" denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilen mercimek türüdür.

Yeşil mercimek: Dünyaya ülkemizden yayılan bu tür kara şimşek yemeği ile bilinmektedir. Zengin protein ve lif kaynağı olan bu tür ülkemizde sulu yemekten böreğe kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Şimdi ülkemizin bu güzel ürünü ile basit pratik bir börek tarifi sunacağım sizlere.

Mercimekli haşhaşlı börek

Malzemeler:

6 adet yufka

2 su bardağı yeşil mercimek

1 adet orta boy soğan

1 su bardağı sıvı yağ

4-5 yemek kaşığı haşhaş ezmesi

Tuz, karabiber ve kuru nane (damak zevkinize uygun miktarda kullanın).

Yapılışı: Mercimeği tencereye  alalım üzerini geçecek kadar su koyup haşlayalım. Tavamıza iki yemek kaşığı sıvıyağ koyalım ve üzerine yemeklik doğramış olduğumuz soğanı ekleyip kavuralım. Kavrulan soğanları mızın üzerine haşlayıp suyunu süzdüğümüz mercimeği ilave edelim. Bir iki tur çevirip tuz, karabiber, nane ilave edip karıştıralım ve altını kapatalım. Soğumaya bırakalım. Ayrı bir karıştırma kabına haşhaş ezmesini alalım ve sıvı yağ ile açalım. Yufkamızı tezgaha serelim. Üzerine haşhaş ezmesi karışımını fırça yardımı ile her yerine gelecek şekilde sürelim. Üçgen şeklinde keselim ve iç harcı koyup sigara böreği sarar gibi çok sık olmayacak şekilde saralım. Her bir yufka için bu işlemi tekrar edelim. Böreklerimizi yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ve üzerine haşhaş ezmesi karışımından sürelim. Önceden ısıtılmış 180° fırında 20-25 dakika pişirelim. Afiyet olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.