Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2415.3
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    61938.32$

Sokak hayvanlarının günahı kimin boynunda?

19 August 2023, Saturday 10:03

Sıcak... Çok sıcak... Nefes alamayacak kadar sıcak bugünlerde sokaklarda kalın derileri ve tüyleriyle kedilerin, köpeklerin nasıl hayatta kaldığına şaşırıyorum.

Özellikle köpeklerin neredeyse can çekişir halde olduğunu görüyor ve acıyoruz hepimiz.

Ne sığınacakları serin bir evleri, ne kol kanat gerecek bir sahipleri var. Kimi bir lokma yiyeceğe, büyük çoğunluğu bir damla suya ihtiyaç duyuyor.

Çok şükür Manisa halkı şefkatli,  merhametli. Her köşe başına yiyecek bir şeyler, içecek bir kap su koyan var. Ama bu çözüm değil...

Sokaklarımızda bu kadar başıboş, sahipsiz hayvan olmamalı. Ya sahiplenilmeli ya da bu  kadar fazla üremelerine engel olunup, yazın sıcaktan kışın soğuktan telef olmalarına izin verilmemeli.

İşte burada vatandaşların değil ilgili kurum ve kuruluşların sorumlulukları devreye giriyor.

Sokak hayvanlarıyla ilgili kanunlar çıkıyor, yönetmelikler yayınlanıyor ama bu hayvanların sayıları azalmadığı gibi yaşamlarında da hiçbir olumlu gelişme olmuyor. Çünkü kanunlar hep kağıt üzerinde kalıyor, fiili olarak bir şey yapılmıyor.

Geçtiğimiz günlerde Antalya 1. İdare Mahkemesi sokak hayvanları konusunda çok önemli bir karar verdi. Bir sokak köpeğinin saldırısına uğrayan vatandaşın şikayeti üzerine, hem büyükşehir hem ilçe belediyesi hem de valiliğin 10'ar bin TL tazminat ödemesine hükmetti.

Kararda sokak hayvanlarından belediye ve valiliğin sorumlu olduğu vurgulanıyor.

Bu karar emsal niteliği taşıyor. Yani size bir köpek saldırdığında bu kararı örnek gösterip mahkemeye başvurabilirsiniz. Bundan sonra benzer şekilde bir çok karar çıkacaktır.

Belediyeler ve valilikler her köpek saldırısından sonra tazminat ödemek zorunda kaldıklarında, emin olun sokak hayvanlarının artmaması ve zamanla sokaklarda sahipsiz hayvan kalmaması için gerekli çalışmalar yapmaya başlayacaklar.

Böylece boyunlarında duran 'sokak hayvanlarının günahlarından' da kurtulmuş olacaklar!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.