Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2400.3
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61495.99$

SON   ZAMANLARDA  DUYULAN  TEMİZ BESLENME NE DEMEKTİR?

08 April 2022, Friday 12:27

TEMİZ  BESLENME NASIL OLUR ?

Bir çoğumuz hayatımızın bir döneminde  fazla kilolarımızdan kurtulmak veya eksik ağırlığımızı kazanabilmek yada daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek için çeşitli beslenme modeli arayışına girmişizdir. Bu süreçteki arayışlarda zaman zaman değişik diyet isimlerine  rast gelmişsinizdir. Son zamanlarda oldukça gündemde olan bu modellerden bir tanesi de “Temiz Beslenme” modelidir.

 Temiz   Beslenme Nedir?  Ne Değildir ?

Sağlıklı yaşam ve kilo verme  kadar  besinlerin lezzetini de ön plana çıkaran temiz beslenmede  aslolan  besinleri, taze, besleyici ve az işlenmiş  veya işlenmemiş yani doğal formlarına en yakın haliyle  tüketmektir. Uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak kabul edilen Akdeniz mutfağı, temiz beslenmenin temelini oluşturuyor diyebiliriz. Balık, otlar, sebze ve meyveler, zeytinyağından oluşan Akdeniz mutfağı, yüksek besin değeri içeren bir yapıya sahip olduğunu Akdeniz Diyeti yazımda detaylıca anlatmıştım.

”Clean eating “olarak da adlandırılan temiz beslenme, belli bir süreyle yapılan şok diyetlerin tersine sizi bir yaşam tarzı olarak dengeli ve sağlıklı beslenmeye teşvik eder.Bu beslenme modeli bir zayıflama yada detoks diyeti değildir.Temelinde, faydalı yağlar kullanılarak hazırlanmış sağlıklı ev yemeklerinin tüketimi olan temiz beslenme modelini hayatınıza adapte etmek için, tam tahıllı besinleri, mevsiminde yenilen meyve ve sebzeleri merkeze alıp marketlerden alınan paketli yiyeceklerden ve işlenmiş besinlerden uzak durmanızı ilke edinen bir beslenme davranış şeklidir.Bu dönemde beslenmemizi buna göre düzenlemek, vücut sağlığımızın yanı sıra ruh sağlığımızı ve buna bağlı olarak hayatımızı pozitif yönde etkiler.

Temiz Beslenmek  İçin ;

·       Paketli besinlerin  çoğu kimyasal madde içerir. Bunun için marketten aldığınız paketli ürünlerin etiketini doğru  okuma alışkanlığı kazanın. Bu maddelerin anlamlarını ve vücuda olan etkilerini bilmek, temiz beslenme konusunda size yardımcı olur.

·       Mevsiminde sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Mevsiminde tüketilen ürünler, hormonlu sebze-meyve tüketimini ez aza indirir. Yaz sebze ve meyvelerini kışın da tüketmek istiyorsanız onları derin dondurucu için hazırlayarak güvenli bir şekilde depolayın.

·       Tuz tüketimini mümkün olduğu kadar azaltın, şekeri beslenmenizden çıkarmaya çalışın. Çay ve kahvenizi şekersiz için.  

·       Kuru yemişlerde tercihinizi çiğ ve işlenmemiş olanlardan yana kullanın. 

·       Asitli içeceklerden, aşırı şekerli hazır meyve sularından uzak durun. Meyve sularınızı evde taze meyvelerden şeker eklemeden hazırlamaya özen gösterin. 

·       Yemeklerinizin içeriği kadar pişirme şekillerinize de dikkat edin.Bol yağlı kızartmalar yerine fırın, ızgara ya da buharda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanın.Yemek ve salatalarınızda zeytinyağı gibi sağlıklı yağları tercih edin. 

·       Beslenmenize beyaz un yerine tam tahıllı unları dahil edin. Ekmeğinizi güvendiğiniz organik unlarla evde pişirmeye çalışın. 

·       Bol bol su içmeyi de unutmayın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.