Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2395.5
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61656.52$

SUMAK DEYİP GEÇMEYİN…

28 May 2022, Saturday 11:09

Özellikle soğanlı salatalarda kokunun etkisini hafifletmek biraz da lezzet katmak için kullandığımız sumağın sandığınızdan daha çok işlevi olabilir.

Sumak, görünümü çalıya, meyveleri küreye benzeyen; İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de yetişen Rhus bitkisinden elde edilen ve ekşi tadı olan bir tür baharattır. Meyveler kurutulup iri taneli toz haline getirildikten sonra sofralarımızda yerini alır. Doğu ve Güneydoğuda ise ekşi tadından daha fazla yararlanmak için taneler halinde kullanılır.

Özellikle Ortadoğu ülkelerinde çok yaygın kullanılan baharatların sağlığımız için yararları saymakla bitmez. İşte “sumak” ta bu yararlı baharatlar arasında yer alır. Pandemi sürecinde adından çokça söz ettiren bu baharat sağlıklı ve dengeli beslenmek koşuluyla tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirmede etkin role sahiptir.

Sumak Bunu Nasıl Yapıyor?

Vücudumuzda bazı metabolik faaliyetler sonucu ya da dış etkenlere bağlı oluşan serbest radikal olarak adlandırdığımız moleküller oluşur. Hücrelerimiz bu serbest radikallerle etkileşime girerek hasara uğrarlar. Sigara kullanımı, ilaçlar, tükettiğimiz paketli gıdalar, maruz kaldığımız UV ışınları vücudumuzda serbest radikal oluşumunu arttıran dış etkenlerdir. Ancak vücudumuz bu zararlı molekülleri temizleyebilecek kabiliyette yaratılmış. Besinlerle aldığımız vitaminler, mineraller, fitokimyasallar ve bazı enzimler bu amaç için çalışırlar. Vücutta bu çalışmalar sırasında oluşan bazı dengesizlere ise oksidatif stres adı verilir ve bu yüzden özellikle bazı besinlere antioksidan (oksitlenme karşıtı) denir. Antioksidan özelliğe sahip besinler sağlığımızın korunmasında, hastalıkların oluşumunda ve tedaviye destek olmaları açısından önemleri büyüktür. ORAC (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) ise antioksidan olma özelliğinin bir ölçütü olmakla birlikte “sumak” ORAC değeri en yüksek besin olarak değerlendirilir.

Bu detaylı ve önemli açıklamadan sonra sumağın vücut için yararları daha iyi anlaşılıyor olmalı… Vücutta ateşi düşürme ve harareti gidermede destek olur. İdrar söktürücü özelliği,
kan şekerini düzenleme özelliği, eklem hastalıklarının tedavisinde destek, sindirim sistemi düzenleme, karaciğer ve kalp sağlığı için koruyucu,kan basıncını dengelemede,damar sertliğini engellemede etkindir.Kolesterolü düzenlemeye ve en başından beri açıkladığım bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olma özellikleriyle sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken güzel bir baharattır.Bütün bunlarla birlikte bazı araştırmalar kadınlarda ağrılı adet dönemlerinde ağrıları hafiflettiği belirtilmiştir.

Sumak Nasıl Tüketilir?

Özellikle tatlımsı bir ekşi tadı verdiği için salatalarda kullanımı çok yaygındır. Çorba çeşitlerine de (özellikle mercimek) çok yakışan sumağı yoğurtlu meze ya da salatalarınızda (rus salatası, makarna salatası, yoğurtlu semizotu gibi)keyifle kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bitki çayı gibi demleyip elma dilimi yada limon ekleyerek içebilirsiniz. Ancak her bitki gibi alerjen olabileceğini unutmayın ve günde 2 fincandan fazlasını tüketmeyin. Afiyetle kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.