Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2396.4
  • BIST
    10206.98
  • BTC
    61125.87$

Sünneti Karalamak

03 September 2023, Sunday 22:03

Günümüzde vahim bir konu olan sünnetler , Kur'an'dan ayrıştırılmaya hatta karalanmaya çalıştırılıyor. Kur’ân ve Sünnet, birbirinden ayrılmaz iki önemli  esastır.

Kur’ân, Efendimiz’in hâl ve davranışlarıyla tefsir edilmiştir. Dolayısıyla bizler de, özellikle günümüzde,  “Kur’ân bize yeter!” diyen, böylece Kur’ân’ın canlı bir tefsîri demek olan Sünnet-i Seniyye’yi gözden düşürmeye karalamaya çalışan gürûha karşı son derece uyanık olmalıyız.

Sünnet ve Kur'an ayrılmaz bir bütündür.Kur’ân-ı Kerîm, Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in 23 senelik peygamberlik  hayatıyla tefsir edildi. Dolayısıyla Allah Rasûlü’nün gönül dokusundan hisse almadan, O’nun ahlâkıyla ahlâklanmadan, O’nun Sünnet’ine tâbî olmadan, Kur’ân’ı anlamak da yaşamak da mümkün değildir.

Kur'an'ın hayatımıza tatbik edilmesi sünnet  vesilesiyle tam manada mümkün olabilir. Sünnetleri yol gösterici olarak nitelendirebiliriz. 

İmam Gazali Sünnet hakkında şu ifadeler kullanmıştır ;  “Müslümanlık unvanında dediğimiz gibi, marifetin hakikatinde bir numune (ALLAH’ı tanımanın özünde bir örnek ve bir delil) ve nişan vardır, bunu ehli olan anlar Dünya ile alakası olmayanlar, onunla uğraşmayanlar ve ömründe ALLAH’ı aramak ve istemekten başka bir şeyle uğraşmayanlar hariç, bunun hakikatini kimse arayamaz. Bu da zor ve uzun bir iştir. O halde herkesin gıdası olana işaret edelim. Bu da Ehl-i Sünnet itikadıdır. Bu itikadı kalbinde bulunduranlar için bu itikat, saadet ve kurtuluş tohumu olacaktır” (Kimya-yı Saadet)"  

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.