Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2405.2
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62553.73$

SÜPER    BESİN   ARIYORSANIZ   AKLINIZA  YUMURTA  GELSİN

30 December 2022, Friday 15:46

Kimilerine göre ana besin kaynağı, kimilerine göre ise sofrada olmasa da olur denilen bir  besin olan yumurtanın besin içeriğini ve vücuda olan yararlarını öğrenince sizin için de vazgeçemeyeceğiniz besin kaynağı olabilir.

Aslına bakarsanız yumurta yıllarca sağlık açısından, özellikle kalp ve damar hastaları için zararlı olduğu hakkında kendinden çokça söz ettirdi. Son yıllarda gelinen nokta ise yumurtanın   konu  edildiği  gibi  zararlarının aksine sağlımız için yararlı olduğu oldu. Bunun temelinde   elbette  yumurtanın çok kıymetli besin ögesi içeriğinden geliyor. Özellikle protein bakımından (hem beyaz kısmı hem de sarı kısmı) zengin ve kaliteli, biyoyararlılığı ise  (vücut tarafından kullanımı)  çok yüksek olması bu besini özel kılıyor. Anne sütüne en yakın besin olarak bilinen yumurtanın tamamına yakını vücut tarafından sindirilebilir. Ayrıca  demir, biotin, lesitin ve kolesterol  bakımından da iyi bir kaynaktır. Lesitin beyin üzerinde ve  karaciğer  yağlanmasına karşı  olumlu etkileri olan bir yağ asididir. Biotin ise doku oluşumunu ve yenilenmesini desteklediği için saç, tırnak ve cilt sağlığında etkilidir.

Yumurtanın protein, önemli yağ asitleri, vitamin ve mineraller içermesi nedeniyle özellikle çocuklarda beyin gelişiminde, göz sağlığında ve bağışıklığın güçlenmesinde önemli katkıları bulunuyor. Bunlarla beraber obezite riskini de düşürüyor.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüketimi oldukça yaygın olmasının bir başka nedeni kolay ulaşılabilir ve hazırlanabilir olmasıdır. Tavukların beslenme modeline göre yumurtanın besin kalitesi de artar. Bu nedenle toplumumuzda gezen tavuk adı verilen meralarda doğal yöntemlerle beslenen tavuk yumurtalarına ulaşmaya çalışılmalıdır. Ancak bu güzel besinin yararlı özelliklerinin etkin olabilmesi için ise  yumurtanın tazeliğinin ve  pişirme şeklinin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Bunun için fazla bekletilmemiş yumurtaları alıp kısa zamanda tüketmeli, dış yüzeyleri yıkanmadan buzdolabında saklanmalı ve pişirmeden hemen önce mutlaka yıkanmalıdır. Besin değeri kaybı olmaması için yumurtayı orta kıvamda (kayısı yada biraz daha katı) olacak şekilde haşlayarak pişirme yöntemi en doğru yöntemdir. Bu yöntemle aynı zamanda kalori kontrolü de daha kolay olur. Eğer yağda pişirme tercih ediliyorsa yağın çok kızgın olmaması ve yumurtanın çok kızartılmasına dikkat edilmelidir. Bu yöntem ile pişirmede lif ve vitamin değerini arttırabilmek için sebze (yeşillik, pırasa, ıspanak, soğan, biber gibi) ilave edilebilir. Yumurtanın çiğ tüketimi Salmonella hastalık riskinden dolayı oldukça sakıncalıdır. Ayrıca çiğ tüketilen yumurtanın proteinin sindirimi zor olur.

Yararı çok olmasına rağmen elbette aşırı tüketimi her besinde olabileceği gibi vücut sağlığını olumsuz etkileyebilir. Yumurta aynı zamanda alerjen olan bir besindir. Sağlıklı  yetişkinler  ve gelişme çağındaki çocukların günde 1 yumurta yemesi uygun olur. Yetişkinler için günde 3 yumurta tüketiminin güvenli olduğu bildirilir ancak kolesterol kısıtlı beslenmesi gereken bireylerin  tüketimi  durumlarına göre haftada 3 - 4 kez  olacak şekilde planlanmalıdır.



Sağlıkla kalın…

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.