Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2401.3
  • BIST
    10243.98
  • BTC
    62237.27$

SUYA AÇ BIRAKILAN BEYİN NE YAPAR ?

19 August 2022, Friday 09:54

Hava sıcaklıklarının oldukça arttığı şu günlerde su içmek için susamış olmayı bekliyorsanız şimdi bu yazıyı dikkatlice okuyun…

Yaş, cinsiyet ve vücut bileşimine bağlı olarak vücut kütlesinin %60-70’inin vücut suyundan oluştuğunu daha öncede ele almıştık. Vücuttaki toksinlerin atımını sağlayan, hücrelere oksijen ve besin ögelerinin taşınmasına yardımcı olan, vücut sıcaklığını düzenleyen, akciğerleri nemlendirerek solunumu kolaylaştıran, yiyeceklerin enerjiye çevrilmesine yardımcı olan SU; ağız, göz ve burun dokularını nemlendirirken, konstipasyonu (kabızlık) da önler.

İnsan, vücudundan normal koşullarda ortalama günlük, deri yoluyla 500 ml, akciğerlerle 300 ml, böbreklerden idrarla 1500 ml. ve bağırsaklardan 200 ml. suyu kaybeder. Bu kayıpları yerine koymadığınızda suya aç kalan beyniniz ne yapar bunu konuşalım…

Santral sinir sistemimizin yani beynimizin %75-80’i sudur. Beyin su konusunda çok hassastır. Vücudumuzda oluşan %2’lik bir su azalmasında bile beyin fonksiyonlarımız bozulmaya başlar. Kısa süreli belleğimizde aksamalar görülür yani dikkatimiz olumsuz etkilenir. Günlük işlerimizde odaklanmamız zorlaşır. Su konusunda hassas olan beyin bu konuda önce kendini düşünür ve bu susuzluğa karşı bazı önlemler almaya başlar.

Beynin susuzluk karşısında aldığı ilk önlem antidiüretik hormon salgılaması olur. Böylelikle idrar çıkışını durdurmaya çalışır. İkinci olarak bağışıklık, sindirim ve sinir sistemimizde rol alan histamini salgılamaya başlar.Bu durumda kaslarımız kasılmaya başlar,midedeki asit salgısı artarak rerflü oluşur,akciğerlerimiz kasılır.Vücutta tansiyon yükselir.Tüm bunları beyin kendisi için dolaşımı arttırmak amacıyla yapar.Dolayısıyla eğer geniz akıntınız,alerjileriniz ve reflünüz varsa ihtiyacınız olan ilk şey SU dur.

Susuz kalan vücut önemli belirtiler göstermeye başlar. Özelikle dudaklarda kuruma belirtisi vücutta suya ciddi ihtiyaç var anlamına gelir. Ancak serinlemek için genellikle su yerine çay, kahve, meyve suyu , limonata, asitli içecekler içilir. Bu içeceklerin bazıları diüretik yani idrar söktürücü, bazıları ise ozmotik etkiye sahiptir. Yani hücreden suyu çeker ve idrara çıkışı arttırır.

Bu nedenle içtiğiniz bu sıvılar asla SU yun muadili değildir. Susuzluğunuzu gidermek yerine vücudunuzun daha çok susuz kalmasına neden olur. Vücudunuzun susuz kalmaması için idrar renginizi kontrol edin ve açık renk olana kadar su içmeye devam edin. Bunun için kilo başına 30-35 ml su (Ör: 70x 30 =2100 ml.yani 2 lt.) içmeniz uygun olur.

Sağlık ve şifa ile kalmanızı dilerim…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.