Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2400.3
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61495.99$

TABAKLARDAKİ   TEHLİKE…MONOSODYUM GLUTAMAT

30 September 2022, Friday 11:41

Dünyada ve ülkemizde gıda güvenliği artık büyük bir sorun halini almış durumdadır. Nedir gıda güvenliği derseniz; besinlerin tarladan sofralarımıza gelinceye kadar olan sürecinde herhangi bir fiziksel, kimyasal, biyolojik ya da mikrobiyolojik zarara maruz kalmaması veya maruziyet olmuşsa bunun uzaklaştırılmasını kapsar. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda güvenliğini ’gıdalarda tüketicilerin sağlığına zarar verebilecek tehlikelerin bulunmaması veya kabul edilebilir düzeyde olması’’ olarak tanımlar. Dolayısıyla tarımsal üretimden hasat, işleme, depolama, dağıtım, hazırlık ve tüketime kadar her aşamada besin zincirinin   güvenli  kalmasını  sağlamada  kritik  bir  rolü vardır.

Ancak gelin görün ki  tükettiğimiz   özellikle paketli gıdalar ve toplu beslenme hizmeti veren yemekhane, restoran, kafegibi dışarıdan yediğimiz besinler  biz ve çocuklarımız için  o kadar da güvenli görünmüyor. Bildiğiniz gibi gıda katkı maddesinin girmediği paketli gıda yok. Bu gıda katkı maddelerinin  başında  besinlere  özellikle   lezzetini artırmak için eklenen Çin Tuzu olarak bilinen Monosodyum  Glutamat geliyor.  Ülkemizde 2013 yılında yayınlanan Resmi Gazete ’de ‘’Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği’’ ile E-621 koduyla kullanımına izin verilen bu madde aslında birçok ülkede yasaklanmıştır. Özellikle cipsler, kraker, bisküvi, salam sosis gibi kahvaltılıklar, köfte harçları, bulyon tabletler ve fastfood ürünlerinde kullanılan  MSG  meyveli yoğurtlarda dahi  kullanılıyor.

Aslına baktığımızda  glutamik asit birçok besinde doğal olarak bulunur  ve besine kendine özgü tadı verir. Ancak doğal formu L-Glutamik asit olan bu maddenin  D-glutamik asit olarak yapay formunun üretilip gıdalarda kullanımının beyinde harabiyete yol açan bir toksin gibi çalıştığı araştırmalarda bildiriliyor. Beyinde tat algımızı değiştirip daha çok yeme isteği oluşturması ve yiyeceklere karşı  kişiyi bağımlı hale getirmesi de toplum sağlığı açısından risk oluşturuyor.

Bunların yanı sıra son zamanlarda paketli gıdalara ilave edilmekle kalmayıp toplu yemek hizmeti veren  ve  fastfood yemek hizmeti veren işletmelerde yemeklerin üretiminde kullanılıyor.   Yemeklerin lezzetini arttırmak ve tüketicilerin  bu yiyeceklerin  bağımlısı olması için üreticiler tarafından  yemeklere ayrıca ilave ediliyor. Anlayacağınız tehlike göründüğünden de büyük…Araştırmalara göre ;beyin ve sinir hücrelerimizde belirli seviyelerde bulunması gereken glutamatın hem sindirimi hem emilimi  kolay olan bu yapay formunun kana be beyne hızlı geçişiyle çocuklarda dikkat eksikliği,otizm ve hiperaktivite bozukluklarına davetiye çıkarıyor.Beyinde glutamik asidin hızlı yükselişi migren  ve fibromiyalji  hastalıklarını da tetikliyor.Sürekli yeme isteği uyandırdığı için aynı zamanda insülin salınımı da arttıran bu katkı maddesi obezite oluşumunu da arttırıyor.

Her ne kadar ülkemizde kullanımı sınırlandırılmamış   ve Amerikan Gıda ve İlaç Örgütü (FDA ) ne göre bir çok kişi için kullanımının güvenli olduğu bildirilse de araştırmalar astım hastası olan kişilerde  bazı allerjik reaksiyonların görülebildiğini bildiriyor. Dolayısıyla  hazır paketli besin tüketiminden uzak durup ve mecbur kalınırsa  ev dışında yemeniz gerektiğinde yiyeceklerinizi güvendiğiniz işletmelerden temin etmeniz ailenizin sağlığı için yararlı olacaktır.

Yediklerinizin şifa olması dileklerimle…

                                                                                                                         

,

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.