Taht kavgalarında sebep : Tek yönetim
25 May 2023, Thursday 17:35
Osmanlı tarihini incelediğimizde bir çok kez karşılaştığımız taht kavgalarından biri de Cem olayı…
Bu yazımda Cem olayını farklı bakış açılarıyla ele almak istedim.
Taht kavgaları, kardeş arasındaki mücadele ve katliamlar her ne kadar eleştirilse de bunların yaşanmasının tek sebebi var.
Onun için bu konuda Cem olayını ayrıntılı bir şekilde araştırdım.
Bu olaydan önce şöyle bir geriye gitmek gerekirse tarihin parlak ve nam salmış padişahı Fatih Sultan Mehmed’in vefatı ortalığı kızıştırmış ve tahtı boş bırakmıştı…
Ve sonrasında en çok tarih sayfaların yer alan konu olan Cem olayı yaşandı.
İç sorunların meydana geldiği bu dönemde sorunların temel nedeni meydana gelecek olan taht kavgasıdır.
Burada ele alacağımız taht kavgasının Fatih Sultan Mehmed’in 22 yaşındaki oğlu Cem ve 35 yaşındaki oğlu 2. Bayezid tarafından ortaya çıktığını görmekteyiz.
Fatih Sultan Mehmed’in vefatı sorasında Cem Sultan Karaman’da bulunuyordu.
2. Bayezid’in tahta çıkmasını isteyen devlet adamları babasının vefatını Cem Sultan’dan gizlemeyi amaçlasalarda Cem Sultan’a haberin ulaşmasını engelleyemediler.
Fırsattan istifade 2.Bayezid tahta çıkmıştı. Haberi alan Şehzade bu durumdan hoşnut olmayıp baş kaldırmış. Bunun üzerine İstanbul’a doğru yola çıkan Cem Sultan kardeşi 2. Bayezid ile mücadele etmiş ve bu mücadelenin galibi Cem Sultan olmuştur . Cem Sultan adına hutbe okutup para bastırsa da bu durum onu hoşnut etmemiş. Bu sebeple kardeşi 2.Bayezid’e mektup yazıp orta yolu bulmak istemiş. Mektubun içeriğine baktığımızda kardeşine devlet idaresini beraber yönetmeyi teklif ettiğini görmekteyiz 2.Bayezid bu teklife olumlu bakmamış. Sebebini incelediğimizde ise tarihle bütünleşmiş olan anlayışla karşılaşıyoruz. Nizam-ı alem için devlet tek kişi tarafından yönetilmeli aksi devletin çöküşü ile sonuçlanabilir.
Taht kavgası burada bitmiyor...
Pes etmeyen 2.Bayezid yönetimi ele almak için oldukça istikrarlıydı. Bu istikrarla hazırlık yapmış ve taht mücadelesinde bu defa galip gelmişti. Kardeşi Cem Sultan’ı sürgüne Kahire’ye göndermiş ve saltanatı eline almıştı. Tarih’in devamında Cem Sultan’ın da pes etmediği ve tekrar taht için yola çıktığı görülmektedir. Bu son mücadelede de istediği sonucu elde edemeyen Cem Sultan Kahire’ye dönmek isterken Rodos Şövalyelerinden davet almış ve davete icabet etmişti. Bu davet onun esirliğinin başlangıcıdır. Avrupa’da yıllarca esir düşmüş , Osmanlı’da iç sorun olan Cem Sultan artık dış sorun haline de gelmişti. İslam ve Osmanlı aleyhine kullanılmaya çalışılmıştı . Bunun üzerine 2. Bayezid Papa’ya para vererek Cem Sultan’nın zehirlenerek öldürülmesini sağlamış.
Tarihin tozlu raflarına bakıldığı zaman şehzadelerin kaderi acıdır. Nitekim şehzadeler arasında tek şehzadenin tahta çıkacağı gerçeği tarihin taht kavgalarıyla tekerrür etmesine sebep olmuştur.
Nizam-ı alem için bir şekilde şehzade teke düşmeli ve yönetim refah içinde sağlanmalıdır. Tarih bir çok kez gösterdiği gibi burada da Devlet yönetiminde duygusallığın yeri olmadığını göstermiştir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.