Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.69
  • ALTIN
    2393.4
  • BIST
    10311.99
  • BTC
    62219.73$

TOHUMDAN     GELEN   SAĞLIK

23 September 2023, Saturday 15:56

 

 

İnsanoğlunun beslenmek için tükettiği temel besin  gruplarını   protein (yumurta, balık, et, süt ve süt ürünleri) yağ (zeytinyağı, ayçiçekyağı, tereyağ, ceviz, fındık  vb.) ve karbonhidratlar (tahıllar, kurubaklagiller, meyveler gibi) olarak bilindik şekilde sınıflandırabiliriz. Son yıllarda ise çeşitli diyet programı arayışları, menülerde çeşitlilik  isteği ve  gelişen  araştırmalar sonucu yediklerimizin içerdiği besin ögeleri  tespit edilebilir oldukça  beslenmemize güvenle ekleyebileceğimiz bir besin grubu daha  bilinir oldu.

Besin değeri olarak oldukça güçlü  olmasına  rağmen  düşük kalorili ve aynı zamanda çok iyi lif, vitamin, mineral kaynakları olan tohumlar… Özellikle kilo verme programlarında doyurucu, tok tutucu olduğu kadar da besleyici olan bu küçük yapılardaki besin kaynakları chia tohumu, keten tohumu, fesleğen tohumu, rezene tohumu, balkabağı tohumu, kinoa, çetene, susam tohumu olarak sıralanabilir. Farklı renk ve şekillerde bulunan tohumlar aslında bir bitkinin çoğalması için bütün genetik bilgiyi içerisinde bulunduran ajanlardır.

Bitkisel omega-3 kaynaklarından biri olarak bilinen keten tohumu kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve inflamasyonu   önlemeye  destek olur. Kendi ağırlığının neredeyse 12 katı suyu bünyesine çekebilmesiyle bilinen chia tohumunu tüketmek tokluk hissinizi arttır dolayısıyla diyet pogramlarının baş tacıdır. Chia tohumu gibi su tutma özelliğine sahip (ağırlığının 2 katı) fesleğen tohumlarının da protein ve lif bakımından zengin olması iyi bir alternatif  oluşturur. Vücut için gerekli  tüm amino asitleri içeren yani protein bakımından zengin (100 gr.kinoa yaklaşık 16 gram protein) bir başka çeşit ise kinoa tohumudur. Magnezyum, kalsiyum, fosfor, demir ve çinko gibi yüksek minerallerinin iyi kaynaklarındandır. Kalsiyum mineralinin kemik sağlığı bakımından önemini bilmeyen yoktur. Susam tohumları  da bunun için çok iyi kaynaklar olmakla birlikte sağlıklı yağlar bakımından da kıymetli bir tohumdur.

Günün hangi saatinde nasıl tüketelim derseniz aslında tüketim için gece yada gündüz  gibi bir ayırım olmamakla birlikte sabahtan tüketiminiz iştah kontrolü bakımından daha yararlı olabilir. Yine de sizin için programınızda hangi saat  uygunsa o  saatte tüketilebilir. Tüketim alanı oldukça geniş olan tohumları salatalarda, çeşitli sebze ve meyveler ile yapacağınız smoothielerde, atıştırmalık tariflerinizde, yoğurtlarda ve istediğiniz  tüm tarifleri çeşitlendirip zenginleştirmek için kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken susamın yağ içeriğinden dolayı ölçülü  tüketilmesi, keten tohumlarının öğütülmemişinin alınıp yemeden önce biraz öğütülerek tüketilmesidir.

 

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.