Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2398.8
  • BIST
    10247.26
  • BTC
    61196.95$

Tüm suç sehpada mı?

13 August 2022, Saturday 13:53

İletişim kurmak daha doğrusu sağlıklı iletişim kurmak her yaşta ve her alanda çok önemli . Ben şu an ki yazımda çocuklarla iletişim kurmanın öneminden bahsetmek istiyorum.  Bu konun hassas olduğunu düşünüyorum.

 Çünkü çocuk etrafından ne görürse onu yapacak ve ileriki yaşlarında tedbir alınmadığı zaman düzeltilmesi zor davranışlarla karşı karşıya kalacak. Bizim için bazı davranışlar aman bunu söyledim diye farklı eğilimlerde bulunacak değil ya cümlesini kurdurtsa da bence durum bu kadar basit değil. Çocukların bilişsel  gelişim seviyelerine göre , onları n anlayacağı dilden konuşmak gerekir. Çocukları anlamak hiç zor değil sadece onlarla iletişim kurarken olgunca düşünüp çocukça anlatmak yeterli.

Tüm bunlara tek bir konu üzerinden örnek vereceğim.

Çocuklarımız koşarken , yürürken , hafif denge bozukluğunda serçe parmağını sehpaya çarptı ve tepkimiz sehpaya kızma ve vurmak şeklinde oldu. Bu ne kadar mantıklı? Biraz düşünelim…

Sehpayı oraya koyan biziz, sehpa cansız bir varlık. Suç sehpada mı? Sehpanın tabii ki suçu yok.

Bizler sehpaya kızarak çocuğa aslında şu mesajı veriyoruz, sen suçlu değilsin  senin hiçbir hatan yok suçlu olan başkaları.Hal böyle olunca çocuk büyüdüğünde yaptığı her yanlışta suçu başkalarında arayacak. Bu kadar basit bir konuşmadan dolayı bu kadar olmaz demeyin , olabilir. Çünkü sağlıksız iletişim kurmak zincirli trafik kazası gibi oluyor.

Bugün masayı dövüyoruz yarın çocuk arkadaşıyla bir çatışma yaşadığında arkadaşını suçluyoruz. Parkta yere düşüyor taş döşeme var çim yok diye belediyeyi suçluyoruz. Bizler bu şekilde  suçu hep başkalarında aradığımız zaman çocuğumuzda da bu eğilim artmış oluyor. Hatalarının farkına varan, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında , kendini geliştirmeye açık , benim bunda yeteneğim yok ama yapabilirim düşüncesine sahip çocuklar yetiştirmeyi amaçlamalıyız.

Sağlıklı iletişimle , sağlıklı düşünen çocuklar yetiştirmek ümidiyle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.