Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2398.8
  • BIST
    10247.26
  • BTC
    61196.95$

Türk-İslam Kültür Birleşimi 

04 March 2023, Saturday 15:37

 
    Köklü bir kültür ve medeniyete sahip olan Türkler, Orta Asya’da ortaya çıkmış ve çeşitli göçlerle Anadolu’ya yerleşmiştir. Bu göçler neticesiyle yeni kültürlere komşu olan Türklerin, komşu kültürlerinden biri de İslam kültürüdür. 
    İslam kültürünün temeli Kur’an-ı Kerim ve sünnete dayanır. Kültürün oluşumunda ki en büyük etkenlerden biri de inanç ve dindir.
     Türklerin İslam’ı kabulünden sonra İslam kültürüyle bağdaşlaştığını ve kaynaştığını görmekteyiz. Türkler, kendi örf ve adetlerini İslam kültürünün içinde de kolaylıkla yaşayabildikleri için İslam kültürünü zorlanmadan benimsemişlerdir. Bu kaynaşmanın ardından Türkler, müslüman kimliklerini ön plana çıkarmış ve bu kimlikle varlıklarını sürdürmüşlerdir. 
   Türklerin İslamiyeti kabulünden sonra Türklerin, kültür ve medeniyet yaklaşımı İslamiyet ilkelerine göre şekil almıştır. 
    İslam kültürü, İslam dinine mensup olan milletlerin de etkisinde kalarak gelişmiştir. İlk dönemlerde İslamlaşan toplumlar aynı zamanda medenileşmiş ve kültür geçişleri yaşamışlardır. 
    İslam medeniyetinin dünya genelinde etki göstermesinin en önemli payı İslamla özdeşleşen Türklere aittir. Türklerin askeri gücüyle birlikte Türkler, İslam’ın yayılmasına, müslümanlar arasında birlik oluşturulmasına, ilim,kültür ve sanat alanındaki çalışmalarıyla İslam’ın ilerlemesine katkı sağlamıştır. 
    Bu iki kültürün birleşimi İslamiyet için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Birleşmenin her iki kültür için de hem maddi hem de manevi bir ilerleyiş olduğu söylenebilir .

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.