Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2396.8
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61133$

Türk kültüründe pilav

09 March 2023, Thursday 15:22

Herkese merhabalar!

Bu hafta sizlere pilav kültürümüzden ve bademli pilav tarifimden bahsedeceğim. 15 yüzyıldan itibaren Osmanlı mutfağına giren pirinç ile başlamıştır serüveni. Pilav, zengin saray sofralarının ana yemeğiydi, ulaşılması zor ve pahalıydı. O dönemde pirinç çoğunlukla sade, sebzeli, etli ya da tavuklu olarak pişiriliyordu. Aynı zamanda pirinç bulgurdan çok daha fazla tüketiliyordu. 18. yüzyıldan itibaren pirinç tüketimi yaygınlaştı ve ucuzladı. Saray mutfağından halkın sofralarında da yerini aldı. Günümüzde de pirinç bulgurdan daha fazla tüketilmektedir. Davet sofralarımızda, düğünlerde, bayramlarda vazgeçilmez bir ana yemeğimiz.

 Pilav geçmişte olduğu gibi günümüzde de sade bir pişirme tekniğine sahiptir. Yaygın geçerliliği olan kavurma tekniğinde pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra tuzlu suda bekletilerek süzülür. Sonrasında yağda kavrularak üzerine kaynar su yada et suyu, tavuk suyu ve tuz ilave edilip pişirilir. Salma tekniği ise kavurma işlemini içermediğinden daha sağlıklı bir yöntem olarak kabul edilir. Pirincin cinsi iyi bir pilavın on koşuludur çünkü pirincin kaç ölçü su çekeceği, rengi ve kokusu buna bağlıdır. Türk mutfağında iyi bir pilav " pirinçlerin tane tane olması, birbirine yapışmaması" dır. Saray mutfağından günümüze pilav yapımı aşçıların ve ev hanımlarının test edildiği en önemli yemek türü olmuştur. Pilav çeşitlerimiz çok ama çok fazladır. Pilav hakkında yazılacak çok fazla konu olmasına rağmen ben daha fazla uzatmadan tarifimi vermek istiyorum.

Kuş üzümlü Bademli Pilav ( 4-6 kişilik)

Malzemeler:

1.5 su bardağı pirinç

Yarım su bardağı kabukları soyulmuş badem

Yarım su bardağı kuş üzümü

2 yemek kaşığı tereyağ

3 su bardağı sıcak su

Tuz, karabiber

5-6 damla limon suyu

1 çay kaşığı tuz

Yapılışı: Pirinçlerimizin  üzerini geçecek kadar ılık su ekleyip 5-6 damla limon suyu ve 1 çay kaşığı tuz ilave edip 30 dakika bekletelim. Bol suda yıkayalım. Tenceremize tereyağ alalım. Üzerine bademleri koyup kavuralım. Kavrulmuş bademlerin üzerine pirinç ve kuş üzümü ilave edip kavurmaya devam edelim. Pirinçlerimiz kendini bırakana kadar kavuralım. Suyunu koyalım. Tuz, karabiber ekleyip karıştıralım. Kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirelim. Havlu kağıt kapatıp demlemeye bırakalım. Afiyet olsun. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.