Manisa
09 May, 2024, Thursday
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2396.4
  • BIST
    10206.98
  • BTC
    61125.87$

TURKOVAC NE KADAR ETKİLİ ?

07 February 2022, Monday 15:29

Kovid-19’a karşı geliştirilen yerli aşı TURKOVAC, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından acil kullanım onayı alarak uygulanmaya başladı. Peki faz 3 çalışmalarında Sinovac şirketinin Kovid-19 aşısı Coronavac ile karşılaştırılan yerli aşının etkisi ne kadar?

Turkovac'ın 2021'in sonunda acil kullanım onayı almasıyla Türkiye koronavirüs aşısı üreten 9 ülkeden biri oldu. Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yerli aşının ilk aşaması olan Faz 1 çalışmaları, 5 Kasım 2020'de başladı. Faz 2 çalışmalarının ardından  Faz 3 çalışmalarına geçildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli inaktif Kovid-19 aşısının adının "Turkovac" olduğunu da bu süreçte açıklamıştı.

Bu çalışmalarda yerli aşı, Coronavac ile karşılaştırıldı ve alınan sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı. Son faz çalışmasında yerli aşı hatırlatma dozu olarak da denendi.

Bu veriler ışığında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım 2021'de Turkovac için "Acil Kullanım Onayı" başvurusunun yapıldığını açıkladı. Başvurudan yaklaşık 1 ay sonra, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK Turkovac için "Acil Kullanım Onayı" verdi. Değerlendirme aşamasında aşının yarar ve risk dengesi, klinik verileri, halk sağlığına faydaları gibi kıstaslar bilimsel ve uluslararası standartlara göre ele alındı.

Turkovac'ın çeşitli varyantlar üzerinde etkinliğine yönelik çalışmalar da hala sürüyor. Fakat bazı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre  bir çok varyanta karşı etkili olduğunu söyleyebiliriz. Bakan Koca da yerli aşının Sinovac’a göre oldukça etkili olduğunu söyledi ve hatırlatma dozunu da yaptırdı.

Yerli aşının ciddi bir yan etkisinin olamadığı ve hazırlatma dozu olarak yapıldığında antikor seviyesini yükselttiği de bilimsel olarak kanıtlandı.

Son günlerde gittikçe artan vakalar ise kokutuyor. Ülkemizde belli bir kesim hiç aşı yaptırmamıştı. Görülen o ki yerli aşıya vatandaş güveniyor. İlk uygulama başladığında vatandaşlar hastanelerde yerli aşıyı olmaya başladı. Bu sevindirici bir tablo, şimdi ise TURKOVAC’ın tam verileri dört gözle bekleniyor. Hangi varyantlara koruyuculuk sağlıyor, antikor düzeyleri neler gibi sorular kısa zamanda cevap bulacağa benziyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) nezdinde gerekli girişimlerin başlatıldığını bildirdi. Buradan alınacak onay ile birlikte TURKOVAC ulusal anlamda önemli bir aşı olacak.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.