Manisa
08 May, 2024, Wednesday
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2404.9
  • BIST
    10336.5
  • BTC
    62902.7$

TURŞU     YEMEK   VÜCUDUNA  NE YARAR SAĞLAR?

15 December 2023, Friday 16:54

 

Eylül    ayının  gelmesiyle  evlerde  kış hazırlıkları hız kazanır. Salça, reçel, tarhana, makarna derken kış sofralarında yeri  her  zaman  ayrı  olan  çeşitli turşular yapılır. Toplum olarak çok severek tüketilen turşuyu yemek vücuda ne yarar sağlar? Ne kadar yemeli?  Fayda yanında zararı da olabilir mi ? gibi  sorulara biraz daha detaylı bakalım…

Hepinizin  iyi  bildiği  turşu aslında besinleri  uzun süre saklamanın bir yoludur.   Çeşitli sebze ve meyvelerin salamura suyunda bekletilerek yapılmasıyla ortaya çıkan bir besindir. Besinlerin içerisinde bulunan laktik asit fermente olarak belli bir olgunluğa gelir ve lezzetle tüketilir. Fermente besin ürünleri her zaman  bakteri popülasyonu fazla olan ürünlerdir. Elbette bu bakteriler vücut için yararlı (probiyotikler)  ve bağırsak florasını  güçlendiren türdendir. Dolayısıyla bu tür besinler  kış mevsiminde   daha çok   ihtiyacımız olan  güçlü bir bağışıklık sitemi için kıymetlidirler. Stresli yaşam ortamı, arka arkaya gelen  bazı hastalıklar zaman zaman insanın bağışıklık sistemini zayıflatır. Turşu yemek daha güçlü bir bağışıklık oluşmasına destek sağlar. Ayrıca kan pıhtılaşmasına yardımcı olan  K vitamini oluşumunu da destekler. Yaralanmalar ve kazalarda bu hayati bir önem taşır. Lahana, pancar, sarımsak, karnabahar ve daha birçok çeşidi besinlerin içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle turşu antioksidan olarak vücutta yarar sağlar. Kış aylarında çokça yaşanan soğuk algınlığı, nezle gibi rahatsızlıklara karşı savunmayı arttırır.

Bunlarla birlikte bazı çalışmalarda sporcularda aşırı terleme sonucu oluşan sıvı ve  mineral kayıplarından doğan krampların  antrenman sonrası tüketilen turşu suyu ile azaldığı yönünde sonuçlar bildirilir. Mineral demişken turşuda oldukça yoğun halde bulunan sodyum minerali (tuz) yüksek tansiyon, diyabet, böbrek ve  mide hastalıkları olan bireyler için  fazla tületildiğinde zararlı olabilir. Kesinlikle ölçülü ve dikkatli tüketilmeli ve ayrıca  sonrasında ödem yapmaması için  bol su içilmelidir. Hiç bir rahatsızlığı olmayan bireylerde haftada 2-3 gün bir avuç içini geçmeyecek miktarda tüketim yeterli olur.

Şunu da belirtmek gerekir ki vücuda yararı olması için turşunun  içerisinde koruyucu kaktı maddesi olmaması, doğal yollarla fermente edilmiş olması  ve cam kavanozlara hazırlanıp uygun koşullardasaklanaması özellikle önemlidir. Bu turşularda sadece  sirke, tuz ile hazırlanmış salamura  ve sebzeler bulunur. Bu besinlerin lifli yapıları sayesinde ise o öğünde  yediklerinizin mideyi terk etme süresi uzar. Dolayısıyla dengeli bir insülin salınımı sağlanır bu durum özellikle insülin direnci olanlar için yarar sağlar.

 

Kilo kontrolü programlarında da rahatlıkla beslenmenize ekleyebileceğiniz turşunun  her besinde olduğu dengeli ve bilinçli tüketilmesi  uygun olur.

Sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.